Autor Wątek: Wrażenia, opinie i inne takie ;)  (Przeczytany 16222 razy)

Offline Allu-FG

• Aktywny użytkownik
  • I'm a Wonderlust King!
    • FrontGracza
Odp: Wrażenia, opinie i inne takie ;)
« Odpowiedź #15 dnia: 26 Paź 2009, 13:49:08 pm »
Ci ktorzy sie tutaj wypowiadaja byli chyba na innej imprezie niz Ci, ktorzy wypowiedieli sie tutaj:

http://anime.com.pl/Porytkon_3_i_⅓_relacja%2C_mniej_wiecej%2C_na_zywo,text,read,216.html

Rzeczywiście - wystarczy trochę poczytać ażeby zobaczyć że większość tych co wypowiada się tam W OGÓLE NIE BYŁA na konwencie.
Genialne!
"There is a core and it's hardcore - All is hardcore when made with love - Love is a voice of a savage soul - This savage love is - Undestructable!"

www.FrontGracza.pl - Napędza Nas Pasja!

Offline Gnom

• Aktywny użytkownik
  • Leglover
« Odpowiedź #16 dnia: 26 Paź 2009, 14:00:16 pm »
Ci ktorzy sie tutaj wypowiadaja byli chyba na innej imprezie niz Ci, ktorzy wypowiedieli sie tutaj:

http://anime.com.pl/Porytkon_3_i_⅓_relacja%2C_mniej_wiecej%2C_na_zywo,text,read,216.html

Rzeczywiście - wystarczy trochę poczytać ażeby zobaczyć że większość tych co wypowiada się tam W OGÓLE NIE BYŁA na konwencie.
Genialne!
Ano :D. Ale właśnie dlatego trzeba przyznać uczestnikowi rację - byli widocznie na innej imprezie, bo jak sami piszą: na Porytkonie nie byli :P

-- Jamnik Pucek

Offline krausersan

• Aktywny użytkownik
  • Go To DMC!!!
« Odpowiedź #17 dnia: 26 Paź 2009, 14:31:03 pm »

Na acepie jak zwykle dramatyzują jakby nie wiem co się stało. Ja byłem praktycznie na samych atrakcjach mangowych i jednej postapo i bawiłem się świetnie. Poza tym jak tam czytam o porównaniu Porytkonu do Mokonu, to widzę jaki poziom prezentuje 90% tamtejszej społeczności.

Offline Alth

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: 26 Paź 2009, 16:29:08 pm »
Relacja w tamtym miejscu (ACP) jest dość konkretna jeśli chodzi o rzeczy, które działy się wszędzie, tylko nie w programie. Na konwencie odbyła się masa dobrych punktów programu, o których można i warto wspomnieć. Zaznaczając do tego, że odwiedzałem atrakcje zarówno typowo M&A i dla fantastów i raz - odbywały się, dwa - były naprawde fajne.

Plus faktycznie to przykry zwyczaj blablania o rzeczach, których się na oczy nie widziało, a już ma się klarowną opinię na ten temat. Przyznać trzeba, intrygujący sposób budowania własnego teoretycznego światopoglądu.

Wszyscy moi znajomi,, z którymi rozmawiałem i pojechałem na konwent wskazywali na kilka małych potknięć, na które już zwrócono uwagę i nadal wysoko oceniają tegoroczny Porytkon, nawet biorąc ich duże konwentowe doświadczenie.

Offline Tańczący Budyń

• Nowy użytkownik
  • *
  • Tekst bardzo osobisty
« Odpowiedź #19 dnia: 26 Paź 2009, 17:29:14 pm »
Skopiuję to, co napisałam na ACP, bo nie chce mi się opisywać tego samego dwa razy:D

No i od czego tutaj do kroćset zacząć? Chyba od tego, co najbardziej się rzucało w oczy - od konwentowej kadry.
 Na pierwszy odstrzał poszedł nie kto inny jak Diabeł. Po zażyciu procentów, za każde pytanie skierowane do jego osoby odpowiadał (CYTUJĘ!!); ''Nnnnie mmmmogę Ci pommmmóc. Jestemmmm konnnniemmmmm''. (nie mogę Ci pomóc jestem Porytkonowym orgiem? bwah). Zaraz potem, widywałam co szesnastą osobę z plakietką Organizatora. Mimo, że było ich w pierdu, to działających widziałam jedynie Bąka, Szczecina, Damiana i Adona(YEAH, nauczyłam się!:D). Do sprostowania - tylko oni biegali z wywlonym ozorem, odpowiadając wszystkim na wszystkie pytania i załatwiając wszystkim wszystko, tak po orgowemu. (i tutaj ukłon do biednego Bąka, którego to widziałam najczęściej:<) Dodam jeszcze, że większość konu spędziłam na akredytacji.
Ano właśnie. Po przybyciu na konwent i po przesiedzeniu troszkę z Helperami na ich stanowisku, do uszu doszedł mi załamany wrzask jednego z nich tudzież orgowy: ''DAJCIE BUDYNIOWI HELPERA!!''. Potem było coraz zabawniej. Pominę już fakt, że dowolny helper, który nic nie robił (a podkreślę, że tych było chyba więcej niż samych konwentowiczów...) zapytany ''ej weź...zastąp może jednego z nas, co? Bo my tutaj już chyba 10 godzinę siedzimy'' odpowiadał, że nie ma ochoty/czasu/nie chce mu się czy coś w tym guście. Wynikiem tego był fakt, że na stanowisku siedziały non stop te same osoby - i tutaj ukłon w kierunku nich. Od razu informuję, że nie wszyscy Helperzy nie robili nic - ze sprawozdań innych, dowiadywałam się iż kilku ba, kilkunastu Helpów zajmowało się panelami, zastępowało pijanych orgów czy robiło coś innego, czego teraz przypominać sobie nie będę. Właściwie, to często pomagały nam osoby nawet nie będące helperami a co z tym idzie – nie przygotowane na tłum ludzi wchodzących. Stąd właśnie wzięła się ślamazarna akredytacja. (ale w końcu kiedyś zacząć trzeba, prawda?;D)
Tak, podział obowiązków dosłownie ssał ale i tak nie mam za wiele do powiedzenia, zważając na sam fakt, że nigdy nie zwracałam specjalnej uwagi na kadrę na innych konwentach.
Tak samo jak plan – wiele rzeczy się nie odbyło. Na przykład prelekcja anime. Mimo, że nad głowami Helperów wisiała kartka z dupnym napisem ‘’NIE MA PRELEKCJI BO NIE MA RZUTNIKA’’ to co chwilę były nam zadawane pytania na ten temat. Sprawa miała się mniej więcej tak, że osoba odpowiedzialna za rzutnik na anime (a podkreślę, iż w każde miejsce miał być jeden; jeden na konsolówki, jeden na panele, jeden na śmoje-boje i inne herezje) bo bodajże firma sprawująca nad tym pieczę uznała, że sobie na to sra i po prostu nie przyjechała. Ale przyznam, że na ten temat wiem niewiele więc jeżeli się pomylę, proszę nie zjeżdżać z góry na dół tylko poprawić ;)
Ah, kartki, kartki…dochodzę do wniosku, że wielu konwentowiczów – fantasów jak i mangowców ominęła w szkole lekcja czytania. Nad stanowiskiem Helperów wisiało kartek dużo, tych z informacjami ważnymi jak i zwykłymi śmiesznymi tekstami. Wspomniany wyżej rzutnik to nic w porównaniu z ceną wejściówek, prośbami o przygotowanie dowodu osobistego czy ZAMYKANIU DRZWI PRZY WCHODZENIU I WYCHODZENIU. To był największy wał sezonu. No i noszenie ideatów – całonocne zdzieranie gardła ; ‘’A TY GDZIE KURNA MASZ IDENTA?!’’  zdało egzamin. Z dnia na dzień było na szczęście coraz więcej ludzi noszących plastiki. No bo chcąc nie chcąc, nie chce nam się wszystkich dookoła przeszukiwać od kieszeni po zawartość majtek w poszukiwaniu identyfikatora, prawda?
No i gubienie ich…to była masakra. Jeżeli ktoś sobie przypomina brak identyfikatorów (plastików jak i samych kartek na Nicki) i brak rozplanówek konwentowych to takową osobę pozdrawiam całym sercem. Obu artefaktów było ‘’na helperowej bazie’’ w cholerę, jednak bardzo często zostawaliśmy atakowani od tyłu przez kogoś-tam i okradziejowani z tych właśnie rzeczy. Bo to ktoś zgubił identa, bo to ktoś zgubił rozplanówkę…sigh. Zadawałam sobie wtedy pytanie, czy gacie na zmianę też tak gubili…
Teraz trochę o fajniejszych rzeczach. Osobiście byłam na niewielu atrakcjach; u Pilipiuka (<3) na pokazie Kendo (RYCERZYKOWIEEE~~<3), na Larpie ‘’pokój bez klamek’’ prowadzącego przez Mithrandir’a (pozdro wielke 4u!:D), na którym właściwie śmialiśmy się do rozpuku (bracia syjamscy – jeden burzyn jeden albinos z jednym Wackiem, to jest to. A, no i znikający nagle 350 kilogramowy murzyn!:D), na kolejnym Larpie – ‘’Farma’’ na którym to bawiłam się chyba najlepiej. Prowadziło sporo osób, których Nicków nie pamiętam bądź nie znam. Chcę tylko pozdrowić wszystkich graczy, w szczególności osobę grającą ‘’Nicka’’, gościa z opaską na oku i faceta, co pod koniec szukał Impulsa :D. Ah, no i Willy’ego Wonkę XDDD. Zajebiście graliście swoimi postaciami! Wielkie graty.
Na samym końcu, byłam na konkursie Narutardowym, na którym to wygrałam 200 000 porów. Na sam koniec co prawda, ale w porytkonowym sklepiku można było wygrzebać trochę tego i tamtego ;). Ale wracając do konkursu – było świetnie :D. ‘’Co by było, gdyby Kisame mógł oddychać tylko wodą?’’ mnie rozbroiło!:D pozdrawiam właśnie tego gościa, którego Nicka nie mogę sobie przypomnieć. A, no i Styx i jej koleżankę (tutaj problem z Nickiem jak wyżej:P).

Podsumowując, konwent był w porządku (nie mam serca mówić o jakimś konwencie, że ssał. A szczególnie na takim, na którym się dobrze bawiłam). Było to moje pierwsze Helperowanie i nie powiem, spodobało mi się. Poznałam wielu ciekawych ludzi – fantastów, mangowców, hybrydy, sprzątaczki, niesprzątaczki i inne rasy bądź podrasy. Larpy były mocnym plusem, bo odbyły się chyba wszystkie. Na ‘’Farmie’’ było poniżej siedemdziesiątki ludzi, tutaj ukłon dla prowadzących. Co z tego, że było strasznie zimno o tej trzeciej nad ranem, skoro wszyscy bawili się dobrze^^? Wracając do tematu poznawania ludzi – pozdrawiam całe radio AOI. Ah, i naprawdę, da się uzależnić od marihuany, rly :D. Pozdrawiam też również Proroka, Adona, Szczecina, LadyBezimienną, Tygryskę 2000, Kurdupla (YEAH!!>:DDDDDD) Rycerzyków, masy fantastów i innych takich, którzy pamiętają Budynia ;)

HEJ! Ty! Tak, TY! GDZIE TY KU*WA MASZ IDENTA?!

Offline Prorok

• Nowy użytkownik
  • *
  • Mangekyou Sharingan!
« Odpowiedź #20 dnia: 26 Paź 2009, 18:46:15 pm »
Przyznam się do dwóch, a raczej trzech rzeczy.

Po pierwsze pojechałem z Adonem licząc na darmową wejściówkę za sprzęt (no i miałem rację). Ale jak dostałem helper'a to z początku zastanawiałem się czy coś robić czy olać. Ale wyszło, że pomagałem i nawet było zabawnie. Zostaliśmy aż do 18 w niedzielę ;)

Po drugie, to był mój pierwszy "dziewiczy" konwent. No i po trzecie, jestem hybrydką fantastą-mangowcem :).

Co do samego konwentu był REWELACYJNY! Nie miałem co prawda żadnego porównania ale wrazenia były super, a zwłaszcza towarzystwo. Z tego co słyszałem stali bywalcy przejeżdżali głównie tylko po to by się z kimś zobaczyć, no i się im nie dziwię.
Tańczący Budyń ma wiele racji, organizacja ssała a część ludzi w ogóle nie przyjechała pozostawiając org'ów w trudnej sytuacji. Za to dziękuję innym sponsorom którzy dostarczyli naprawdę dużo nagród. Podziwiam też właśnie Radio AOI za swój ogromny wkład w pracę przy akredytacji MIMO ŻE NIE MUSIELI! siedzieli tam kilkanaście godzin. No i co że darli ryje o plakietki? Bez nich moim zdaniem był by wielki burdel.

Niestety organizacja konwentu pozostawia wiele do życzenia. "Bąk" był tak zabiegany, że siedząc na akredytacji widziałem tylko zawsze skrawki jego białego fartucha przeciskajace się przez tłumy mangowców. A właśnie, ludzi była MASA. Dominowała większość animinowców i mangowców, fantaści mieli mniej osób ale za to byli wytrwali (takie Alamo, albo Spartanie:). Nie brakło też hybryd takich jak ja, gdzie jest się zarówno fantastą jak i mangowcem i szczerze ciężko mi było się zdecydować gdzie iść. Wracając do org'ów było ich stanowczo za mało, albo inaczej powiedzieć "byli zbyt nieosiągalni". Tekst dnia na konwencie wśród helperów był to "Nie, nie wiem gdzie jest Bąk". Ja uważam, że jeśli się puściło "Bąka" to momentalnie się ulatniał. Niestety niektórzy sponsorzy olali imprezę i nie przyszli mimo zapowiedzi stąd były utrudnienia ze sprzętem (zwłaszcza tym multimedialnym) oraz z samą akredytacją. Tu chciałbym podziękować osobom które siedziały na akredytacji ...naście godzin mimo, że przyjechali tam jako goście (LadyBezimienna, Kyrre, Tańczący Budyń).

Ale przejdźmy do atrakcji. Tego nie było mało i na większość się nie wyrobiłem wcale, raz ze względu że helperowałem, dwa, że odbywały się w tym samym czasie co uniemożliwiało bycie w dwóch miejscach na raz. Wielki podziw dla sali konsolowej która była zarówno rewelacyjnie wyposażona jak i ich atrakcje odbywały się zgodnie z planem. Miałem okazję pograć w najnowsze gry jak i te najstarsze!. Były nawalanki, wyścigi, przygodówki, GuitarHero, Wii. Było w czym wybierać.

Idąc dalej... moja ulubiona sala "Outpost" czyli postapocalyptic room gdzie odbywały się projekcje i prelekcje o zoombie, zagładzie, pokazy ASG (oraz strzelnica na boisku) i wiele innych jak LARP. Na małej sali gimnastycznej odbywały się też pokazy matrial-art czyli Kendo, prelekcje na temat Japońskich broni do walki wręcz wraz z pokazami. Nie mozna też zapomnieć o sklepikach i stoiskach gdzie wybór był ogromny (zwłaszcza nastawiony na mangowców) a także games-room czyli inaczej stołówka gdzie można było zarówno pograć w swoje ulubione rpg jak i zjeść dobrze coś ciepłego (otwarta była 24h na dobę i nawet przyzwoite ceny).
Były również dobrze oblegane sale cosplay i karaoke.

Co tu więcej powiedzieć, poznałem wiele ciekawych i fajnych osób jako, że to był mój pierwszy konwent. Ci co byli po raz któryś pewnie się zrazili zwłaszcza, że czekali dłużej na Porytkon ze wzgledu na przesunięcie terminu.

Podsumowując:
Mnie się podobało, ale ze względu na słabość w organizacji (zwłaszcza, że to nie pierwszy Porytkon) daję ocenę 3 i 1/3 w skali do 5. (czujecie ironię w nazwie? )

Prorok
« Ostatnia zmiana: 26 Paź 2009, 18:48:02 pm wysłana przez Prorok »

Offline tygrysica2000

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: 26 Paź 2009, 19:08:26 pm »
Niedawno wstałam... Odespać musiałam....
Było zajebiaszczo... Nigdy nie zapomnę tego konwentu.
PS: Dziękuje diabełku jeszcze raz dziękuje :D

Offline Kyrre

• Nowy użytkownik
  • *
    • Radio AOI.
« Odpowiedź #22 dnia: 26 Paź 2009, 19:30:43 pm »
Ciężko tutaj od czegokolwiek zacząć, nie wiadomo za co się złapać tak na dobry początek ;D no ale trudno było nie zauważyć niektórych spraw o których już tutaj wspominano typu : " Nie mogę Ci pomóc, jestem koniem", nie pamiętam co chciała dana osoba, ale odpowiedź mnie osobiście zmiażdżyła xD Szczerze muszę przyznać że byłem osobiście tylko na jednej atrakcji i to tylko 15 minut, gdyż zawartość dydaktyczna była na za wysokim poziomi i miażdżyła psychikę, wyszedłem stamtąd z oczyszczoną głową xD Był to oczywiście blok dla fanów Japońskich Boysband'ów ;D aaa no i nie mogę zapomnieć o japońskich horrorach które oglądaliśmy w 5 osób po rozwiązaniu problemu z boysband'ami i zagorzałymi fankami które pozdrawiam ^^ oglądaliśmy te horrory ze wspomagaczem, bo inaczej bym tego ie przetrawił, z resztą jak Adon który był z nami ^^ ciekawie i wesoło było ;D oprócz tego nie byłem nigdzie ^^ ponieważ z własnej nieprzymuszonej woli siedziałem na akredytówce (pozdrawiam ludzie którzy się podczas naszych zmian przewijali) lub załatwiałem inne sprawy, ale jestem zadowolony że mogłem pomóc mimo tego że na plakietce pisało "Media" ;D aaa no i oczywiście musze wyróżnić sobotnią akredytówkę z Adonem która sprawiła że nie spałem aż do końca pobytu xD ale zadziwił mnie tekst jednej z twórców skierowany do mnie "Hmm Szukamy trzeźwego Orga, ale chyba nie tutaj takiego nie ma, aaaa jednak jesteś Ty" xDD Bardzo ciekawe, ale miło było rozwiązać jakiś problem i poczuć się 5 min orgiem ;) Ogólnie stwierdzam że poziom konwentu był na całkiem niezłym poziomie, ciężko było to ogarnąć, ale my wszyscy zainteresowani robiliśmy wszystko by było jak najlepiej, co objawilo się w 3 dniowej bezsenności ( pozdro dla Lady która trwała w tym ze mną ), pomijam już wszystkie punkty które się nie odbyły, bo to chyba ważne nie jest, każdy chciał by były, ale nigdy nie jest tak żeby wszystko było w porządku, tak samo pomijam fakt "ognistej wody", która pojawiła się i miłych dresów których Diabeł chciał nawracać na a&m i fantastykę xD Miejsca do spania według mnie było dosyć, w końcu korytarz czy sleep room to karimata tak samo wygodna, a czasami klimat na korytarzu był lepszy niż w room'ie ;D Ogólnie to chciałbym pozdrowić i podziękować orgom którzy trzymali piecze przez cały czas, czyli zdecydowanie Adon, Jassmine, Bąka i tylko przez chwilę nie panującego Szczecina ;D no i resztę o których nie miałem pojęcia xD Innymi słowy to co się udało to się udało, ale identyfikator mieć należy ! a jak nie to śpisz na dworze i wp***** albo 15 zł i wp**** ale na dworze śpisz i tak, albo kawa dla mnie ! xD i tutaj pozdrowienia dla tej co nie ma koleżanek xD No i nie mogę zapomnieć o świetnej potańcówce czy tam rockotece jak kto woli xD i ta Cola w której był sok + coś jeszcze xDD i klimat ;D no i w tym momencie pozdro dla tej garski osób która tam była + dziewczyna bez butów ;D Będe tak wszystkich pozdrawiał bo nie chce o nikim ważnym dla mnie zapomnieć. No i dla tej której imienia nie pamiętam ale rozwieszała plakaty i pokazywała język xD No i dla dwóch fanek karaoke (Sherin i Acid ) + Lady, która usilnie chciała mnie tam zaciągnąć ;D Zapowiadało się niepozornie, ale nabrało klimatu i wszyscy którzy nie byli, niech teraz żałują, każdy argument przeciw Porykonowi osobiście mogę odeprzeć, ponieważ jak na taką ilość orgów i innej załogi, wszystko było w jak najlepszym porządku. To by chyba było na tyle, a jak nie to jeszcze z edytuje ;) Milusio.
Gdzie masz plakietkę?!
No nie drap się po dupie ! TUTAJ MASZ JĄ MIEĆ !

Offline Jassmina

• Ekspert
  • Kitty sleepin'
    • Porytkon 3 1/3
« Odpowiedź #23 dnia: 26 Paź 2009, 21:01:08 pm »
jestem zadowolony że mogłem pomóc mimo tego że na plakietce pisało "Media" ;D

To Ty! Nie zdążyłam Ci podziękować - byłeś wielki! :) Oby więcej takich ludzi na konwentach jak Ty!

"Fishy go pook pook pook"

Offline Kyrre

• Nowy użytkownik
  • *
    • Radio AOI.
« Odpowiedź #24 dnia: 26 Paź 2009, 21:08:51 pm »
wystarczył uścisk na koniec ;)
Gdzie masz plakietkę?!
No nie drap się po dupie ! TUTAJ MASZ JĄ MIEĆ !

Offline Prorok

• Nowy użytkownik
  • *
  • Mangekyou Sharingan!
« Odpowiedź #25 dnia: 26 Paź 2009, 21:31:46 pm »
Ktoś tu zarażał! Wszyscy pili z jednej butli mówiąc "jedna sepsa" :D coś w tym jest bo teraz wszyscy mają katar.

Pozdrawiam zarażacza! 8)

Offline Tańczący Budyń

• Nowy użytkownik
  • *
  • Tekst bardzo osobisty
« Odpowiedź #26 dnia: 26 Paź 2009, 21:36:55 pm »
Pozdrawiam zarażacza! 8)

dziękuję :D
HEJ! Ty! Tak, TY! GDZIE TY KU*WA MASZ IDENTA?!

Offline Eileen

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #27 dnia: 26 Paź 2009, 21:39:45 pm »
Wrażenia z konwentu? Bardzo pozytywne.
Był to pierwszy, na jakim byłam, w dodatku nie miałam do niego daleko (jakieś 25 minut drogi) ^_^ 

Było wiele ciekawych zajęć, szkoda jednak, że parę z nich się nie odbyło, a na które z niecierpliwością czekałam. Świetnie było na Zombie Survivalu, (radioaktywny, wybuchający, spanikowany zombie z bronią był najlepszy), fajny klimat sali, dobry napis na tablicy, jednak światła troszkę oślepiały...

Jeżeli chodzi o prelekcje Dragon Age, to EA się nie popisało, bo nie wysłali koszulek, a nagrodą główną w konkursie powinna być kopia tejże gry >.< Ehhh...

Podsumowując (bo jakoś za wiele to ja pisać nie lubię), chętnie zobaczyłabym więcej prelekcji, może do następnego konwentu uda się znaleźć 'coś' na stworzenie własnych klonów i wybranie się na każdą z nich ;)

Offline Allu-FG

• Aktywny użytkownik
  • I'm a Wonderlust King!
    • FrontGracza
« Odpowiedź #28 dnia: 26 Paź 2009, 21:58:31 pm »
Świetnie było na Zombie Survivalu, (radioaktywny, wybuchający, spanikowany zombie z bronią był najlepszy)

Ja ten panel zapamiętam do końca swojego życia - tylko fakt że istnieje magia pozwolił mi go doprowadzić do końca  ;)
Dzięki za obecność  :)

Jeżeli chodzi o prelekcje Dragon Age, to EA się nie popisało, bo nie wysłali koszulek, a nagrodą główną w konkursie powinna być kopia tejże gry >.< Ehhh...

EA nie popisało się z kilku powodów... Ale nie będę o tym pisał bo i tak gdyby nie oni to byłoby ciężko.
Gry na bank by nie było jako nagroda (premiera dopiero za jakiś czas) ale miała być wersja demonstracyjna, niestety zbyt się bali że jakoś sobie wypłynie  :-\
"There is a core and it's hardcore - All is hardcore when made with love - Love is a voice of a savage soul - This savage love is - Undestructable!"

www.FrontGracza.pl - Napędza Nas Pasja!

Offline Prorok

• Nowy użytkownik
  • *
  • Mangekyou Sharingan!
« Odpowiedź #29 dnia: 26 Paź 2009, 22:18:42 pm »
No tą prelekcję też zapamiętałem znakomicie, szkoda że taka krótka! Mogliśmy gadać ze 3 godziny spokojnie ;D No nic na Porytkonie 4 dajcie więcej czasu.  ;)