Autor Wątek: Wyjazd z Wolbromia  (Przeczytany 1931 razy)

Offline mikotonori

• Nowy użytkownik
  • *
Wyjazd z Wolbromia
« dnia: 18 Wrz 2009, 22:01:49 pm »
Więc sprawdziłam sobie pociągi z mojego miasta i cóż się okazuje. Że jest kilka stacji na których mogę wysiąśc, ale ja w ogóle nie wiem na jakim.
Zazwyczaj jak jeździłam do Sosnowca, to z tatą samochodem. A teraz sama i zdana na siebie.
Więc może ktoś mi powie, na którym powinnam wysiąśc, bo się boję, że się zagubię. I nie dojadę na konwent.
Więc do wyboru mam:
- Sosnowiec Dańdówka
- Sosnowiec Płd.
- Sosnowiec Główny
- Sosnowiec Maczki
- Sosnowiec Porąbka
- Sosnowiec Kazimierz
- Sosnowiec Rodniki

I jeszcze pytanie, o której prawdopodobnie rozpoczęło by się wpuszczanie na Konwent.? Bo mam zajęcia w szkole i raczej rano nie będę mogła wyjechac.

Zedytowałem tytuł topicu, coby było wiadomo o jakie miasto chodzi ;) - Misiekh
« Ostatnia zmiana: 20 Wrz 2009, 21:06:34 pm wysłana przez Misiekh »

Offline Misiekh

• Ekspert
    • Bestiariusz.pl
Odp: Wyjazd z wlb..
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Wrz 2009, 22:26:34 pm »
Najprościej dotrzeć z dworca Sosnowiec Główny, choć bliżej niby jest np. Dandówka. Tym niemniej, jeśli słabo znasz Sosnowiec, polecam opcję z Dworcem Głównym - kupa autobusów, które dowożą prawie pod samą szkołę konwentową. Szczegóły dojazdu są rozpisane na stronie: http://porytkon.irpg.pl/page/14/porytkon

A rozpoczęcie tradycyjnie popołudniowo, pewnie kole 17.00 - info damy odpowiednio wcześniej na stronie i forum :)

Offline Diabeł

• Admin = buc!
  • Administrator
  • Ekspert
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Wrz 2009, 10:46:07 am »
Oficjalnie - na teren konwentu mamy wpuszczać od 16 :)

Offline mikotonori

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Wrz 2009, 20:57:52 pm »
Oj to ja raczej bym przyjechała koło 18 jak teraz sprawdziłam pociągi.
Bo ode mnie autobusów to do Sosnowca nie ma. :(

Właściwie to teraz dałam na Sosnowiec Główny, ale wyszło mi Sosnowiec Płd. Zresztą wkleje tu link.
Bo sama nie wiem, gdzie w końcu wysiąść powinnam.
http://rozklad-pkp.pl/query.php/pn?q=pl/node/146&ld=pkp&seqnr=1&ident=lf.041929.1253476287&OK#focus
Bo tym 15 coś, to pewnie bym nie pojechała. W końcu też obowiązki w domu mam, nawet po lekcjach.

Offline Diabeł

• Admin = buc!
  • Administrator
  • Ekspert
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Wrz 2009, 21:02:03 pm »
Strona PKP nie przechowuje wyników wyszukiwań, więc nie bardzo mogę ci pomóc (nie, nie jestem koniem:P).

Sosnowiec południowy znajduje się też prawie w centrum, różnica taka że musiała byś dojść na przystanek z którego będzie jechał autobus na konwent :) .

Offline Misiekh

• Ekspert
    • Bestiariusz.pl
« Odpowiedź #5 dnia: 20 Wrz 2009, 21:06:07 pm »
Ahaa, bo od Ciebie z Wolbromia nie ma w takim razie bezpośrednich pociągów na Sosnowiec Główny...

W takim razie są 2 opcje: albo jedziesz do K-c i stamtąd jest łatwy dojazd opisany na stronie - albo wysiadasz na Południowym.

Jeśli wysiądziesz na Południowym, to musisz iść w stronę centrum miasta. W połowie drogi będzie linia tramwajowa - tam wsiadasz w tramwaj 27 i jedziesz w kierunku Kazimierza Górniczego. Wysiadasz na przystanku Klimontów Policja i stamtąd masz mapkę dojścia narysowaną na stronie: http://porytkon.irpg.pl/page/14/porytkon

Ewentualnie możesz olać tramwaj i przejść do samego centrum (to nieduża różnica, 4-5 minut spacerkiem po prostej drodze). Tam, spod Dworca Głównego, jedziesz już zgodnie z opisem ze strony. Kupa autobusów i banalny dojazd.

Ja bym polecał tą opcję z dojściem pieszo do centrum Sosnowca - z Dworca Południowego to jest jakieś 8-10 minut spacerkiem, a bardzo ułatwi Ci potem dojazd.

PS. Diab, a u mnie wyświetliło bez problemu zapytanie (trza tylko kliknąć "szukaj" :) ).
« Ostatnia zmiana: 20 Wrz 2009, 21:08:32 pm wysłana przez Misiekh »

Offline mikotonori

• Nowy użytkownik
  • *
Odp: Wyjazd z Wolbromia
« Odpowiedź #6 dnia: 21 Wrz 2009, 13:45:22 pm »
aha. :)
Dzięki wielkie. A właśnie, a na jakiej ulicy jest ten Dworzec Główny? ; >
Jakbym się zagubiła, to bym się kogoś zapytała wtedy w Sosnowcu.

I tak mi przyszło na myśl. Hm, czy nie lepiej byłoby mi jechać pod tą Dańdówkę, czy jak to się tam zwie.. a później na nogach pod szkołę? :D

Offline Misiekh

• Ekspert
    • Bestiariusz.pl
« Odpowiedź #7 dnia: 21 Wrz 2009, 13:52:52 pm »
Jak będziesz pytać o Dworzec Główny, to po prostu pytaj o Dworzec Główny ;) To jest ulica 3 Maja, ale dworzec jest tak charakterystyczny, że każdy wskaże Ci drogę.

I tak mi przyszło na myśl. Hm, czy nie lepiej byłoby mi jechać pod tą Dańdówkę, czy jak to się tam zwie.. a później na nogach pod szkołę?
Daleko jak na chodzenie pieszo i do tego pod górkę, a jakbyś chciała iść skrótami to możesz pobłądzić. Generalnie odradzam, jeśli nie znasz miasta. Możesz ewentualnie podjechać autobusem 18 na przystanek Zagórze Pekin i przejść kawałek albo pojechać do Klimontowa tramwajem 27 i tam masz na stronie namalowaną drogę. No ale najpierw trzeba dojść na przystanki.

Offline mikotonori

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 21 Wrz 2009, 20:27:37 pm »
A nie, to już wolę jechać z Dworca Głównego. xD
Bo jeszcze bym doszła nie tam, gdzie potrzeba. >.<'

Właściwie, to wiem, że to nie ten dział na takie pytania, ale na te Konwenty to ktoś jeździ z rodzicami? Ewentualnie jaka opieka jest? ; >
Czy to tak po prostu jak rodzic daje zgodę, to dziecko jedzie na własną odpowiedzialność?

Offline Misiekh

• Ekspert
    • Bestiariusz.pl
« Odpowiedź #9 dnia: 21 Wrz 2009, 20:37:09 pm »
Kto chce, może brać rodziców, nam nic do tego :)

Ale generalnie jak Twoi rodzice dadzą zgodę, to przyjeżdżasz na konwent i jesteś, robisz co chcesz byle w granicach prawa i nie zagrażając innym :)

Mogą się jednak zdarzyć punkty programu 18+, gdzie mimo zgody rodziców nie będziesz miała wstępu (np. konkurs na dubbingowanie hentaiów, w ostatnich czasach popularny ;) ).

Na konwencie są ludzie od obsługi technicznej, jest ochrona, są orgowie - cała ekipa dbająca o bezpieczeństwo. Organizatorzy są ubezpieczeni od odpowiedzialności cywilnej. Natomiast za Twoje czyny/zaniechania, gdyby skutkowały jakimiś szkodami, odpowiadają materialnie Twoi rodzice (jak w każdym wypadku, gdy nieletni spowoduje szkody).

Offline mikotonori

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 21 Wrz 2009, 20:46:48 pm »
aaaa. :)

Czyi z tego rozumiem, że niepełnoletni tak jakby są pod opieką organizatorów, poza tym, że oni nie odpowiadają za to, co zrobią ci niepełnoletni.. Tak jak napisałeś.
Muszę jeszcze raz z moją mamą porozmawiać. :)

Offline Bąku

• Organizatorzy
  • Ekspert
« Odpowiedź #11 dnia: 22 Wrz 2009, 02:51:46 am »
Dodam tylko , że na terenie cąłej szkoły konwentowej jest monitoring działający 24/h.

"Revenge." Has language ever created

Offline Jassmina

• Ekspert
  • Kitty sleepin'
    • Porytkon 3 1/3
« Odpowiedź #12 dnia: 22 Wrz 2009, 06:10:00 am »
A ja, że ochrona ma kurs podstawowej pomocy przedmedycznej, więc jeśli stanie Ci się coś fizycznie, to też ma się kto Tobą zaopiekować. :)

"Fishy go pook pook pook"

Offline mikotonori

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 22 Wrz 2009, 19:03:25 pm »
a jak jest zgoda rodziców, to muszą być podpisy obydwu ? Czy wystarczy jednego?
Bo niestety mojego taty nie ma w kraju, a przyjeżdża dopiero na kilka dni 26 października. >.<'

Offline Diabeł

• Admin = buc!
  • Administrator
  • Ekspert
« Odpowiedź #14 dnia: 22 Wrz 2009, 19:13:27 pm »
Wystarczy jeden podpis. W zasadzie nie pomyśleliśmy nawet nigdy o dwóch ;) .