Autor Wątek: [Pomysł] Ruch konwentowy na wzór kibicowskiego.  (Przeczytany 2076 razy)

Offline nishi

• Nowy użytkownik
  • *
[Pomysł] Ruch konwentowy na wzór kibicowskiego.
« dnia: 14 Cze 2009, 17:29:16 pm »
Witam serdecznie ;)
Mam taką prośbę do osób które jeżdżą na konwenty po całej Polsce czy mogłyby zerknąć na taki pomysł stworzenia ruchu konwentowiczowskiego coś na wzór kibicowskiego. Pomysł wysunąłem na forum krakowskiego NATcon http://forum.natcon.pl/index.php?topic=149.0 Może byłyby tutaj osoby zainteresowane taką formą i charakterem wyjazdów na konwenty w całej Polsce. Jeśli możecie to poprzyjcie na stronce NATconu ten pomysł.
Pozdrawiam

Offline krausersan

• Aktywny użytkownik
  • Go To DMC!!!
Odp: [Pomysł] Ruch konwentowy na wzór kibicowskiego.
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Cze 2009, 19:15:16 pm »
Pomysł dobry, tylko z wykonaniem może być ciężko. Owszem, fajnie jest gdy się jedzie xxx kilometrów pociągiem i siedzi się z jakimiś burakami w przedziale podczas gdy w następnym przedziale/wagonie jadą ludzie na konwent ale nic na to po ich ubiorze nie wskazuje. Ponadto kiedy wjeżdżamy do nieznanego miasta i nie wiemy gdzie się udać z dworca jest szansa że takie t-shirty rzucą nam się w oczy i być może osoby w nie ubrane będą miały lepszą orientację w terenie. Z drugiej strony pomysł samych t-shirtów jest trochę nie praktyczny, bo wiadomo że konwenty nie odbywają się tylko w lecie i mało kto zechce paradować w grudniu w takim wdzianku przy -xx stopniach. Moim zdaniem bardziej rozsądnym rozwiązaniem byłoby projektowanie samego logo danego konwentu i np. w lecie zaznaczyć żeby znalazło się ono na T-shirtach (punktów gdzie można sobie zrobić tanio wprasowankę jest od groma), a w chłodniejszym okresie np w formie opaski na rękę (zmieści się na bluzę, kurtkę itp.). Ciekawe czy coś z tego ruchu konwentowego wyjdzie :) Aż sobie z ciekawości pociągnę temat na tamtym forum :)
« Ostatnia zmiana: 14 Cze 2009, 22:44:01 pm wysłana przez krausersan »

Offline Gandi

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Cze 2009, 22:57:06 pm »
No kurka szaliki. Większość z Was na pewno zauważyła gdzieś nasze czarne, ogniste szaliki Zła (choćby na zeszłorocznym Porytkonie). Rzecz, którą możesz nosić i w zimie, żeby grzało i w lecie, żeby ładnie wyglądało. Szalik widać z daleka i jest zajegenialną ozdobą :D Rozpoznawalność takiego szalika będzie bardzo duża, a zawsze będzie na wierzchu (w przeciwieństwie do T-shirtów). Tylko temat by trzeba mocno pociągnąć... Ktoś może rzucić tą propozycją na tamtym forum - ja nie mam czasu logować się w jeszcze jednym nowym miejscu ;)

Offline nishi

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Cze 2009, 12:25:34 pm »
Gandi dobry pomysł, wrzuciłem link do tego wątku. Ale może znajdziesz czas na zalogowanie się i wpisanie swojego poparcia, może masz jeszcze jakieś ciekawe pomysły :)

Offline Akimoto Rin

• Nowy użytkownik
  • *
    • deviantart
« Odpowiedź #4 dnia: 15 Sie 2009, 15:35:33 pm »
czytałam temat z forum Natconu i tutejszy. na Natconie zarejestrowana nie jestem, więc jeśli się spodoba, to możesz skopiować posta ;)
zapisz tylko moją ksywkę >D
<powiedziała -pół żartem, pół serio...>
xD

soł soł... nie sądzę, żeby finanse były problemem -jeśli jedzie się na konwent, to i tak wydaje się kasę, tak na bilety, wstęp, jak i na stoiskach... a koszulka to zakup jednorazowy ;) przypinki już nie są takie widoczne... nawet jeśli (niektórzy mają ich mnóstwo xD), to nie jednoczą (psychika jednak rządzi się swoimi prawami... wątek dokończę później) poza tym, sklepik to temat do dyskusji -w miastach (tych większych na pewno) są miejsca, gdzie można prasowankę sprawić sobie za niewielką kwotę, a mając zwykłą drukarkę i odpowiedni papier (niestety nie wiem jeszcze w jakiej cenie T.T) to można nawet w domku zrobić^^ tych, którzy nie mają takiej możliwości, można zliczyć, z przedpłatami lub bez kupić/zrobić i wręczyć bluzeczkę w pociągu lub na konie^^ (załatwiam sobie taki papier, więc mogłabym się nawet podjąć zadania ;) co do samego znaku rozpoznawczego -proponowałabym, na w tym celu powstałym forum, ogłosić konkurs -prosty symbol dający się umieścić na (np.) białych i czerwonych bluzkach (barwy tak Polski jak i Japonii^^ a musi być wybór^^), a później przeprowadzić ankietę... w dodatku koszulka musiałaby być taka, co by nie było 'głupio' przejść w niej przez miasto samemu... ;) wtedy nie ograniczalibyśmy się do fanatyków^^

i skończmy ze sceptycyzmem, bo póki nie spróbujesz, póty nie będziesz wiedział... to chyba wada narodowa... =.=

właśnie przeczytałam o szalikach (jakoś ich nie kojarzę^^") jest to bardziej problematyczne... chyba, że nas oświecisz i powiesz jak prosto da się je zrobić ;) tymczasem idę przeglądnąć galerie na ACP, może znajdę, bo widowiskowe to by to było >D jest jednak druga strona medalu -kibice (mimo wszystko^^") często kojarzą się z bójkami, a o wywoływanie pejoratywnych skojarzeń wśród społeczeństwa polskiego raczej nam nie chodzi. Moglibyśmy być też brani za kibiców -co też naszym celem nie jest^^ nie chciałabym słyszeć 'z kim dziś grają nasi?' przechodząc obok entuzjasty piłki klubowej, a przechodząc obok huligana (ubrana na czarno, w chłodniejsze dni -glany, skóra...) mogłabym się załapać na prawy prosty... =.="""

sprawa jest warta zainteresowania, bo ludzie zdarzają się różni, nie wszyscy są za integracją... przed Balconem w Katowicach stałam na jednym przystanku z dwoma innymi konwentowiczami. Dopiero po wysiadce z tramwaju, kiedy zaczęliśmy się rozglądać, nieco zdezorientowani, zagadaliśmy jeden do drugiego i wspólnie udało się nam dotrzeć (pomijam fakt, że trudno nie było^^) -znak rozpoznawczy klasyfikuje konwentowicza jako chętnego do integracji, przypinki świadczą jedynie o tym, że 'na konwent zmierzam'.

jak po wypowiedzi widać -ja jestem jak najbardziej za ;)

Offline krausersan

• Aktywny użytkownik
  • Go To DMC!!!
« Odpowiedź #5 dnia: 19 Sie 2009, 12:39:16 pm »
Temat na forum póki co się urwał, chyba z braku czasu osób zainteresowanych. Nie wiem czy dobrze doczytałaś, ale wstępne logo zostało już zaproponowane i jest w fazie tworzenia, więc póki co nie ma sensu robić konkursu :) Ankietkę zrobi się jak będzie gotowa koszulka i pokażemy się na jakimś konwencie, żeby ludzie wiedzieli o czym mowa. Szaliki nie powinny się jakoś specjalnie źle kojarzyć, bo przewidziane są raczej na okres jesienno zimowy, gdzie nie będziesz raczej chodzić w T-shircie :) Co do ich procesu produkcyjnego to nie mam bladego pojęcia jak to zrobić, naszywka raczej nie wchodzi w grę bo za duży koszt. Może jakiś określony wzór... Przekopiuję dzisiaj Twojego posta, ale dobrze by było gdybyś zarejestrowała się na forum NatConu i bezpośrednio tam pisała jeżeli nasunie Ci się jakiś pomysł :)

Offline Akimoto Rin

• Nowy użytkownik
  • *
    • deviantart
« Odpowiedź #6 dnia: 02 Wrz 2009, 13:11:17 pm »
ok, w takim razie postaram się monitorować forum natconu =.=" [brak entuzjazmu spowodowany koniecznością utworzenia kolejnego konta, dżizys... ;)]