Autor Wątek: Oldschoolowe gry  (Przeczytany 13856 razy)

Offline krausersan

• Aktywny użytkownik
  • Go To DMC!!!
Oldschoolowe gry
« dnia: 10 Maj 2009, 19:41:01 pm »
Kurde chyba nikt nie ma zamiaru popykać sobie na konwencie w jakąś konsolówkę :) A może jednak są jakieś pierwsze nieśmiałe koncepcje jak to ma wyglądać, hmm? ;) Ja bym był za małym kącikiem oldschool'owych gierek typu tekken 1,2,3, gran turismo, czy inne takie klasyki :)

Zmieniłem temat na bardziej odpowiedni do zawartości ;) - Misiekh
« Ostatnia zmiana: 11 Maj 2009, 16:44:31 pm wysłana przez Misiekh »

Offline Ziuta ;]

• Nowy użytkownik
  • *
Odp: Pomysły
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Maj 2009, 20:51:48 pm »
soul calibur ! ;D

pamiętam, jak wygrywałam ze wszystkimi na Porytkonie 2 ;]

Offline cpt. Misumaru Tenchi

• Aktywny użytkownik
  • Bloodstained black rabbit is watching you.
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Maj 2009, 20:58:06 pm »
Prawdziwy oldschool to to będzie Street Fighter na automaty czy Target Renegade na Spectrum i C=64. Ale ja tylko tak sobie... :P
Loli time is anytime and anytime is loli time.

Offline krausersan

• Aktywny użytkownik
  • Go To DMC!!!
« Odpowiedź #3 dnia: 11 Maj 2009, 11:42:53 am »
Hehe zgadzam się z Tobą, tylko nie wiem kto jeszcze trzyma takie maszynki w domu :) W większości albo ludzie już powyrzucali je dawno na śmietnik, albo mają egzemplarze kolekcjonerskie i raczej nie wyciągną ich zza szklanej gabloty :) No chyba, że odpali się takie gry na pc po ściągnięciu emulatorów :)
« Ostatnia zmiana: 11 Maj 2009, 11:44:48 am wysłana przez krausersan »

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #4 dnia: 11 Maj 2009, 14:17:31 pm »
Nie rozumiem dlaczego miałbym wyrzucić na śmietnik sprawny komputer. C=64 mam do dziś i działa znakomicie. Ostatnio pozbyłem się klona NES-a, bo po wyciągnięciu z szafy niestety odmówił współpracy. Ale z emulatorami celnie trafiłeś - rozmawiasz z człowiekiem, który o emulacji wie prawie wszystko. W przypadku takiego Commodore jest to nawet wygodniejsze, choć pozbawia cię uroku dostrajania głowicy w magnetofonie czy wachlowania dyskietkami. Zresztą w VICE (emulator C=64) można nawet pobawić się w skonfigurowania dysku twardego (tak, były takie zabawki do poczciwej komody).

Offline krausersan

• Aktywny użytkownik
  • Go To DMC!!!
« Odpowiedź #5 dnia: 11 Maj 2009, 16:12:57 pm »
Hmm, no to gratuluję dobrego egzemplarza C64. U mnie jedynym działającym elementem jest zasilacz, reszta odmówiła posługi już dawno temu (prawdopodobnie z przegrzania). W zasadzie ile człowiek się namęczył przy tym, żeby czasami jakaś gra z taśmy z 10 przegrywania ruszyła na Commodore to już jest jego prywatny masochizm, chociaż mile wspominany :) Generalnie fajnie by było gdyby starsze maszynki do gier pojawiły się na konwencie, jak nie to chociaż emulowane gry z nich. Zdaję się w takim razie na Twoją wiedzę, bo ja z emulatorów umiem używać tylko epsx jak chcę sobie w tekkena pociorać :)

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #6 dnia: 11 Maj 2009, 16:33:56 pm »
Nie to żebym cokolwiek ci zarzucał, ale to kwestia poszanowania. Dlatego moja komoda wciąż doskonale się trzyma. Podobnie miałem z grami - wczytywanie czegoś z mojej własnej kasety nigdy nie stanowiło problemu, gorzej było z pożyczanymi.
Powiem ci że szacun za ePSXe, bo to jest chyba najbardziej skomplikowany emulator jeśli chodzi o konfigurację jakiego używam. Zatem jeśli dajesz sobie radę z nim, to każdy inny masz praktycznie w kieszeni. Tyle tylko są że gorsze i lepsze, musiałbyś wiedzieć za jakie się zabierać.
Anyway, popytam kogo trzeba czy postawienie peceta z kompletem emulatorów jest możliwe.
« Ostatnia zmiana: 11 Maj 2009, 16:35:53 pm wysłana przez cpt. Misumaru Tenchi »

Offline krausersan

• Aktywny użytkownik
  • Go To DMC!!!
Odp: Oldschoolowe gry
« Odpowiedź #7 dnia: 11 Maj 2009, 18:14:56 pm »
No to może trafiłem na taki model, bo z reguły dbam o takie urządzenia, chociaż pamiętam, że znajomi mieli taki sam problem, że dymek poszedł i tyle było z grania. Co do emulatorów to mam nadzieję, że jest tak jak mówisz, bo bardziej kosmicznych konfiguracji bym chyba nie ogarnął :) Dzięki za zainteresowanie pomysłem i mam nadzieję, że coś z tego wyjdzie :)

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #8 dnia: 11 Maj 2009, 18:48:45 pm »
Spokojnie. Zazwyczaj taki emulator zaraz po wypakowaniu z archiwum jest już gotowy do pracy. Czasem trzeba dorzucić jakiś komercyjny BIOS, którego autor w paczce nie zawarł, ale opisuje go tak dokładnie że znalezienie Guglem zajmuje kilka sekund. Potem to już tylko "load ROM" albo "mount/boot CD" i ewentualnie wybranie sobie sposobu odświeżania ekranu/filtrów rozmywających pixele, ustawienie głośności dźwięku, skonfigurowanie klawiszy lub pada i pokazanie ścieżek do sejwów czy innych uprzyjemniających życie pierdółek.
Zobaczymy co z tego wyniknie, ja sam chciałbym wreszcie zasiąść z kimś i pociupać w Contrę, Spy vs Spy, Streets of Rage czy inne niezapomniane gierki.

Offline Muscat

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 30 Maj 2009, 00:03:14 am »
Jejku! Jaki fajny pomysł!
Ja bym pograła w Galagę (Space Invaders) albo w Dyna Blaster!

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #10 dnia: 30 Maj 2009, 00:13:57 am »
To Galagę czy Space Invaders? To są dwie odrębne gry. A od siebie dorzuciłbym jeszcze Gorfa, Gyrussa i Phoenixa. A co do Dyna... Późniejsze wersje Bombermana na rozmaite platformy były jeszcze bardziej wypasione.
Anyway, widzę że konkurs takich gierek to naprawdę byłby niezły pomysł?

Offline Muscat

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 30 Maj 2009, 20:03:02 pm »
Wiem, że inne gry, ale podobne. Ja grywam w Galagę, ale ludzie często nie wiedzą, co to jest a znają tę drugą, to im tak tłumaczę.

Pewnie, że chętni się znajdą. Turniej Bombera czy Dyna Blaster (znowu - ja grałam akurat w TO) może być zabawny!

Offline krausersan

• Aktywny użytkownik
  • Go To DMC!!!
« Odpowiedź #12 dnia: 30 Maj 2009, 21:55:49 pm »
Ja bym był za turniejem Tekkena 3 :) W sumie chyba najlepsza część serii i jedna z najbardziej dostępnych bo można i na szaraczku i na pc w nią pograć. A poza tym chciałbym, żeby mnie ktoś w końcu porządnie obił (w grze oczywiście)  ;D

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #13 dnia: 31 Maj 2009, 04:10:43 am »
Wiem, że inne gry, ale podobne. Ja grywam w Galagę, ale ludzie często nie wiedzą, co to jest a znają tę drugą, to im tak tłumaczę.
Ty wiesz, ja wiem, my wiemy. Więc oni też mogą wiedzieć. Muszą tylko chcieć. Nie ma miejsca dla niewiernych!

Pewnie, że chętni się znajdą. Turniej Bombera czy Dyna Blaster (znowu - ja grałam akurat w TO) może być zabawny!
Może być zabawny, tym bardziej że ja go wygram. Choć w sumie już dawno nikomu w to dupska nie skopałem.

Ja bym był za turniejem Tekkena 3 :) W sumie chyba najlepsza część serii i jedna z najbardziej dostępnych bo można i na szaraczku i na pc w nią pograć. A poza tym chciałbym, żeby mnie ktoś w końcu porządnie obił (w grze oczywiście)  ;D
To będziesz musiał poszukać chętnych. Ja w maszerki nie grywam. Ale pewnie uczestników nie braknie, choć zapewne woleliby Tekkena 5...
« Ostatnia zmiana: 31 Maj 2009, 04:13:49 am wysłana przez cpt. Misumaru Tenchi »

Offline Tuminure

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 07 Cze 2009, 09:43:06 am »
To będziesz musiał poszukać chętnych. Ja w maszerki nie grywam. Ale pewnie uczestników nie braknie, choć zapewne woleliby Tekkena 5...
Agreed... zaraz, zaraz... przecież we wrześniu wychodzi Tekken 6 ;). Nie widze sensu grania też turnieju na emulatorach. Poza tym T3 nie jest najlepszą z części... już lepiej w Tekken Tag Tournament ;).
« Ostatnia zmiana: 07 Cze 2009, 09:53:57 am wysłana przez Tuminure »