Autor Wątek: Atrakcje mangowe, które muszą koniecznie znaleźć się na Porytkonie  (Przeczytany 5445 razy)

Offline Jassmina

• Ekspert
  • Kitty sleepin'
    • Porytkon 3 1/3
Wiadomo, że mangowe konwenty różnią się od fantastycznych atrakcjami. Wiadomo też, że blok mangowy na tych ostatnich zazwyczaj ogranicza się do kilku prelekcji, konkursów i jakiejś anime, którą wszyscy mangowcy widzieli już milion razy. Ponieważ Porytkon jest konem, gdzie obie części (mangowa i fantastyczna) są równouprawnione, chcielibyśmy, żeby pojawiły się na nim także atrakcje stricte kojarzone z popkulturą japońską.

Dlatego właśnie pytamy - co, oprócz Cosplay, powinno się Waszym zdaniem znaleźć w takim bloku, żeby był atrakcyjny dla fanów mangi i anime? Bez czego impreza spod znaku popkultury japońskiej obejść się nie może?
« Ostatnia zmiana: 09 Mar 2009, 15:04:49 pm wysłana przez Jassmina »

"Fishy go pook pook pook"

Offline Muscat

• Użytkownik
  • **
Odp: Atrakcje mangowe, których brakuje na konwentach fantastycznych
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Mar 2009, 13:44:53 pm »
Nigdy nie byłam na mangowym konwencie, więc może powinnam cicho siedzieć, ale aż się prosi coś poważnie o historii i kulturze japońskiej (której pop-kultura jest integralną częścią, nie to, co u nas, gdzie słowo "kultura" jest najczęściej używane w znaczeniu tzw. "wyższej kultury"). Ośmielam się, gdyż jedyne, co mi grozi to zignorowanie (hoooo!), zaproponować, żebyście przygotowali:
- prelkę o świecie księcia Promienistego
- o bakufu czyli przejęciu rządów przez szogunów
- o malarstwie i grafice japońskiej albo przynajmniej o najpopularniejszych u nas drzeworytach okresu Edo, albo przynajmniej o samym Katsushika Hokusai
- historyczne prelki o najciekawszych (z punktu widzenia europejczyka) okresach w kulturze japońskiej, jak Edo i Meiji - oczywiście króciutkie, 30 - 40 min. w pigułce, żeby nie nudzić dzieciaków
- mitologia japońska również może być ciekawym tematem...
- kurs współczesnej etykiety japońskiej dla gaijinów :)  (jak się zachować w zetknięciu z Japończykiem, jak się zachowywać znalazłszy się w Japonii?)

A z rzeczy bardziej pop: konkursy dubbingowe wszelkiego rodzaju, kurs origami, projektowanie kostiumów mangowych, scenki (improwizowane lub przygotowane na zadany wcześniej temat) z postaciami z mangi i anime.

Hmm... prelekcja pn. Kuchnia japońska w zarysie, czyli jak usmażyć okonomijaki? Oczywiście najlepiej połączona z warsztatami i degustacją :D
« Ostatnia zmiana: 09 Mar 2009, 13:50:42 pm wysłana przez Muscat »

Offline Zet

• Użytkownik
  • **
Odp: Atrakcje mangowe, które muszą koniecznie znaleźć się na Porytkonie
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Mar 2009, 21:13:48 pm »
Z rozkoszą przyjdę na prelekcję historyczną, właśnie o którymś z burzliwych okresów Japonii.

A co do jedzonka, to ja bym chętnie w końcu poznał prawdziwe sushi.
Czy byłoby to możliwe w formie warsztatów?

Offline cpt. Misumaru Tenchi

• Aktywny użytkownik
  • Bloodstained black rabbit is watching you.
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Mar 2009, 21:34:54 pm »
No cóż panie i panowie... Z miłą chęcią widziałbym te wszystkie atrakcje w mangowej (czy też "japońskiej", że tak powiem) części Porytkonu. Niestety, rzeczywistość jest jednak brutalna i mocno weryfikuje takie marzenia. Sam tych wszystkich wymienionych tutaj rzeczy nie dałbym rady przygotować, choćby ze względu na brak czasu czy brak znajomości tematu. Standardowo już program będzie zależał w dużej mierze od ludzi i tego co postanowią przygotować. Z rzeczy pewnych mogę obiecać salę projekcyjną z takim repertuarem, że każdy znajdzie coś dla siebie. Na pewno nie zabraknie też rozmaitych prelekcji/paneli i konkursów, podobnie jak sali konsolowej czy gier muzycznych. Zdaję sobie sprawę że żadne to novum jeśli mowa o konwentach mangowych i nie mogę obiecać iż każda prelekcja okaże się megaciekawa - po prostu nie dam rady sprawdzić każdej jednej pod względem merytorycznym, a prelegenta pod względem umiejętności przekazywania informacji. Mogę za to obiecać dołożenia wszelkich starań z mojej strony, aby wszystko odbywało się sprawnie i bez poślizgów.
A co do prelekcji historycznej czy warsztatów sushi - znacie może kogoś kto zgłębił te tematy i zgodziłby się przygotować taką atrakcję? Jeśli tak, to niech czym prędzej się do nas zgłosi. Każdą innowację przywitamy z otwartymi ramionami.
I jeszcze jedna sprawa. Może zamiast propozycji konkretnych tematów na prelekcję/warsztat czy konkurs podsuniecie nam ogólne pomysły na jakieś nowe atrakcje? To byłoby już łatwiejsze do zrealizowania, gdyż pomimo zarysowanych przez was ram mielibyśmy w nich jakąś swobodę działania.
« Ostatnia zmiana: 10 Mar 2009, 21:49:23 pm wysłana przez cpt. Misumaru Tenchi »
Loli time is anytime and anytime is loli time.

Offline Muscat

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 11 Mar 2009, 12:54:56 pm »
A w zeszłym roku bodajże miał być, ale się nie odbył konkurs jedzenia ryżu. Nawet nie dowiedzieliśmy się, na czym dokładnie miał on polegać. A brzmiało to interesująco. Domyślam się, że mogło chodzić o jak najszybsze opróżnienie miseczki za pomocą pałeczek...? Pomysł chyba nie jest trudny do zrealizowania, ani kosztowny (nie trzeba ryżu japońskiego - wystarczy zwykły), może byście do tego wrócili, co? Byłabym chętna na takie wyzwanie i pewnie nie tylko ja :D

Offline Fuyu

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #5 dnia: 11 Mar 2009, 15:00:44 pm »
Fakt, takie atrakcje cieszą się dużym zainteresowaniem na konwencie, bo nie trzeba na taki konkurs posiadać niewiadomo jakiej wiedzy, a przy okazji głodni konwentowicze zaspokoją swoją potrzebę :P

Offline Muscat

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 11 Mar 2009, 21:37:39 pm »
Przede wszystkim to jest zabawne!
A sprawność trzeba posiadać - niezręczni się nie najedzą raczej :D

Offline moshi_moshi

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 17 Mar 2009, 18:51:56 pm »
Hm, a czy jest w planach jakiś konkurs plastyczny? Tylko nie na zasadzie, że uczestnicy przynoszą gotowe prace, ale tworzą je na miejscu? :)
"Let me take you down, 'cause I'm going to Strawberry Fields.
Nothing is real and nothing to get hung about.
Strawberry Fields forever."

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #8 dnia: 17 Mar 2009, 19:08:47 pm »
Żaden problem takowy zorganizować.

Offline krausersan

• Aktywny użytkownik
  • Go To DMC!!!
« Odpowiedź #9 dnia: 18 Maj 2009, 22:54:46 pm »
Jeżeli chodzi o prelekcje to ja nie nadaję się do takich rzeczy choćbym nie wiem jak chciał bo kiepsko u mnie z przekazem informacji do większej liczby osób, ale mogę pomóc w zgromadzeniu i ewentualnie użyczyć jakichś materiałów dotyczących historii Japonii osobie, która by chciała taką prelekcję poprowadzić. Co do innych atrakcji to fajnie by było zorganizować jakąś wystawę związaną z M&A np. jakieś unikalne egzemplarze mang, artbook'ów, kaset video, CD OST itp. (pierwsze egzemplarze, zagraniczne edycje), może jakieś gadżety, figurki, może jakieś stroje cosplayowe importowane lub zrobione przez uczestników... Oczywiście wszystko za szybką, lub innym odpowiednim zabezpieczeniem :) A z konkursów to mi się nasunął na myśl konkurs na najlepszą maido konwentu. Jak dobrze pamiętam to na ecchiconie był konkurs na najfajniejszą Neko-dziewczynę konwentu i dziewczyny które brały w tym udział chodziły przez chyba 2-3 godziny po terenie konwentu i udawały koty. A tutaj można by zrobić salkę w stylu kawiarenki cosplayowej i dziewczyny przez podobny czas obsługiwałyby klientów (np. serwowanie herbaty w torebkach, słodzenie i jakiś herbatnik). Każdy klient miałby jakiś tam ograniczony czas, jaki może spędzić w kawiarence, żeby jak najwięcej osób mogło zagłosować. Jeżeli chodzi o koszt konkursu to można by ustalić jakąś symboliczną kwotę za wejście do kawiarenki, żeby się materiały zwróciły :) Ewentualnie można ten sam pomysł zastosować w męskim wykonaniu (ale coś mi się to mniej widzi) :D

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #10 dnia: 18 Maj 2009, 23:14:31 pm »
Meido cafe... I mówiłyby do każdego klienta "goshujin-sama" (dla niekumatych po japońsku - odpowiednik naszego "panie", a angielskiego "master")... [ślinotok]
Hm, znaczy tego (opanuj się Tenchi)... Pomysł uważam za doskonały. Z zastrzeżeniem, że dopuszczamy wyłącznie ŁADNE laseczki. Jakiś pasztet w stroju meido gotów mi obrzydzić ten fetysz do końca życia.
Z tą wystawą byłoby gorzej, gdyż eksponaty ludzie musieliby przywozić ze sobą. Byłby z tym problem zarówno dla nich (kto ruszy przez pół Polski jakiś ukochany gadżet za XXX złotych, jeśli się nad nim trzęsie), jak i dla nas (pilnować, pilnować, pilnować).
Co do prelki o Japonii - zobaczymy jak to będzie wyglądać, gdy ogłosimy "przetarg" na atrakcje.

Offline krausersan

• Aktywny użytkownik
  • Go To DMC!!!
« Odpowiedź #11 dnia: 18 Maj 2009, 23:44:21 pm »
Heee to oddzielanie pasztetów od laseczek pozostawiam w takim razie organizatorom, bo ja lubię swoje ząbki i podobnie jak pokemony chciałbym mieć je wszystkie (a różnie to bywa kiedy się odmawia kobiecie...) :) Jeszcze tylko jedna rzecz mnie tutaj dręczy od dłuższego czasu, a nie widziałem jej w żadnym temacie (może moje niedopatrzenie), mianowicie czy są jakieś plany odnośnie zrobienia prostego fotostudia (choćby tło, jakieś źródła światła i ze 2 blendy), dla cosplayerów i innych zainteresowanych?
« Ostatnia zmiana: 18 Maj 2009, 23:48:08 pm wysłana przez krausersan »

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #12 dnia: 18 Maj 2009, 23:55:22 pm »
Zaraz tam odmawiać. Urządziłoby się jakieś eliminacje i w kawiarence pracowałoby, powiedzmy, 6 finalistek.
Co do fotostudia - owszem, są takie plany i wszystko zmierza w jak najlepszą (mam nadzieję) stronę.

Offline Muscat

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 30 Maj 2009, 20:10:37 pm »
Łojejku, ale seksistowskie plany macie co do tych dziewczyn; ciekawe jak zareagują?  :)
Ale, co racja to racja, jako klient też wolałabym popatrzeć na ładniutkie  ;)

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #14 dnia: 31 Maj 2009, 04:08:10 am »
Dziękuję wysoki sądzie, nie mam więcej pytań do świadka.