Ankieta

Co sądzisz o obowiązku przebierania się na LARPy?

Chętnie się przebieram i widzę innych w przebraniach; to dodaje klimatu!
20 (60.6%)
Niekoniecznie; to robi klimat, ale i bez tego jest fajnie.
8 (24.2%)
Zupełnie mi na tym nie zależy, ale jak ktoś chce, to niech się przebiera.
4 (12.1%)
Nie na tym polega zabawa; lepiej użyć wyobraźni!
1 (3%)

Głosów w sumie: 33

Autor Wątek: Co sądzisz o obowiązku przebierania się na LARPy?  (Przeczytany 4240 razy)

Offline Muscat

• Użytkownik
  • **
Odp: Co sądzisz o obowiązku przebierania się na LARPy?
« Odpowiedź #15 dnia: 07 Lip 2009, 11:28:58 am »
Ech... no wiesz, trochę przesadziłeś. Takie rzeczy, to się dzieją na zjazdach rycerskich, gdzie "historyczność butów" jest sprawą kluczową wg niektórych.
Na żadnym konwencie jeszcze się nie spotkałam z tym, żeby komuś zbyt pośpiesznie przebranemu, a nawet nie przebranemu wcale, odmówiono udziału w LARPie. Co innego, jeśli ograniczenie jest także zw. z liczbą uczestników - mając kolejkę chętnych, z których części będę musiała podziękować, wybiorę chyba raczej takich, po których widać, że się zaangażowali w tworzenie klimatu.
Wiecie, wkurza mnie np. mój syn biegający w bojówkach i zielonej koszulce z goblinem w klimatach Przebudzenia Ziemi czy średniowiecznej Japonii albo w Starym Świecie :P Co spojrzę, to wątek tracę.

A poza tym, przyznaję się: sama lubię się przebierać, a głupio być jedyną przebraną osobą na LARPie :D

Lubię LARPy, do których organizator przygotuje jakieś przebrania albo ich elementy, ale to się rzadko zdarza, niestety. Ech... częstochowski Bunkier i szlacheckie klimaty...
Przy okazji podkreślam, że chociaż przebranie się na wspomnianym LARPie było obowiązkowe, to nikt nie zaglądał na ukryte pod sukniami glany, a chłopcy też nosili adiki do kontusza i jakoś obleciało - na zdjęciach tego nie widać :)

Offline Jassmina

• Ekspert
  • Kitty sleepin'
    • Porytkon 3 1/3
« Odpowiedź #16 dnia: 07 Lip 2009, 16:23:43 pm »
W kwestii przebierania się na LARPy i tworzenia klimatu - http://polygamia.pl/Polygamia/1,94534,6793207,Niesamowita_galeria_z_Falloutowego_LARPa.html

WOW!

"Fishy go pook pook pook"

Offline Aiduch

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: 07 Lip 2009, 22:38:54 pm »
Hej wszystkim. :)

Inaczej ma się sprawa z LARPami przygotowywanymi prywatnie, dla pewnego grona znajomych, a inaczej, gdy mamy do czynienia z konwentem. W pierwszym przypadku odpowiedni strój jest dla mnie obowiązkiem. O postaci wiemy o wiele wcześniej, więc to jak się ubiera możemy podporządkować nie tylko realiom gry, ale także charakterowi odgrywanej postaci. Na LARPa konwentowego przygotowanie się jest chyba mało możliwe. Graczem zostaje osoba chętna do gry, a nie taka, która ma idealny kostium.

Tak czy inaczej, przebrania nadają LARPom specjalny klimat. Na zwykłej sesji na ma się aż tak dużej świadomości tego, że przez pewien czas jest się kimś zupełnie innym. Strój ten stan bardzo potęguje. :)

Najbliższego LARPa gramy w tę sobotę. Strój na niego kosztował, niech policzę, góra 15 złotych.
Większość z nas ma elementy strojów albo w domu, albo w najbliższym ciucholandzie, tylko jeszcze dokładnie tych miejsc nie przeszukało. :)

:-*
A ty po mnie nie płacz, głosu serca słuchaj.
Duchem do cię przyjdę znów. Choć w ciele Dybuka.

Offline evanec

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: 08 Lip 2009, 12:02:06 pm »
Muscat: Napisałem to czysto hipotetycznie:)
gg:13609434

Offline Cardinal

• Aktywny użytkownik
  • Umieram za Polskę. Szkoda, że z głodu...
« Odpowiedź #19 dnia: 08 Lip 2009, 18:30:17 pm »
Inaczej ma się sprawa z LARPami przygotowywanymi prywatnie, dla pewnego grona znajomych, a inaczej, gdy mamy do czynienia z konwentem. W pierwszym przypadku odpowiedni strój jest dla mnie obowiązkiem. O postaci wiemy o wiele wcześniej, więc to jak się ubiera możemy podporządkować nie tylko realiom gry, ale także charakterowi odgrywanej postaci. Na LARPa konwentowego przygotowanie się jest chyba mało możliwe. Graczem zostaje osoba chętna do gry, a nie taka, która ma idealny kostium.

Tak nie do końca.

Dzięki formą masowej komunikacji o konwencie i LARPie wie się dużo wcześniej. Bez problemu można zarezerwować sobie postać, więc i kostium można zrobić.

Offline Evendell

• Nowy użytkownik
  • *
  • Czeko <3
« Odpowiedź #20 dnia: 18 Lip 2009, 01:01:29 am »
Super pomysł, wtedy można wczuć się lepiej w panujący klimat ;P

Btw. można np. ogłosić, że trzeba zrobić sprzęt z tego co się znajdzie na konwencie ;p

(edit: scalenie postów - Misiekh)
« Ostatnia zmiana: 18 Lip 2009, 09:23:38 am wysłana przez Misiekh »
http://evendell.mybrute.com/  <-- odważysz się ?

Offline Szczecin

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #21 dnia: 09 Paź 2009, 05:15:54 am »
Nadyia - wejdź na stronę OLDTOWN - tam to Fallout tak jaki powinen być ;] Tylko, że to MILSIM a nie LARP :)
Nie cierpie poprawiać swoich własncych ilterówek... litrówek.... literwók.... TFU!! Błędów ]:>