Ankieta

Co sądzisz o obowiązku przebierania się na LARPy?

Chętnie się przebieram i widzę innych w przebraniach; to dodaje klimatu!
20 (60.6%)
Niekoniecznie; to robi klimat, ale i bez tego jest fajnie.
8 (24.2%)
Zupełnie mi na tym nie zależy, ale jak ktoś chce, to niech się przebiera.
4 (12.1%)
Nie na tym polega zabawa; lepiej użyć wyobraźni!
1 (3%)

Głosów w sumie: 33

Autor Wątek: Co sądzisz o obowiązku przebierania się na LARPy?  (Przeczytany 4240 razy)

Offline Muscat

• Użytkownik
  • **
Co sądzisz o obowiązku przebierania się na LARPy?
« dnia: 09 Sty 2009, 17:33:54 pm »
Moim zdaniem tym LARP różni się od sesji RPG, że nie tylko nie siedzi się cały czas na krześle, ale używa kilku dodatkowych zabiegów w celu uzyskania tzw. "klimatu": gracze posługują się bezwzględnie mową niezależną, montuje się choćby kilka elementów scenograficznych, gracze i prowadzący używają kostiumów (choćby prowizorycznych) i przestrzeń LARPa imituje to, co zawiera fabuła.
Najwspanialsze wspomnienia i zdjęcia z LARPów dotyczą przeważnie tych z kostiumami.

A co Wy o tym sądzicie?

Offline cpt. Misumaru Tenchi

• Aktywny użytkownik
  • Bloodstained black rabbit is watching you.
Odp: Co sądzisz o obowiązku przebierania się na LARPy?
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Sty 2009, 17:53:42 pm »
Niezły pomysł. Zawsze zastanawiałem się jakby wyglądał cosplay zaadaptowany na potrzeby fantastycznej części konwentu.
Ale z drugiej strony nie ma co wprowadzać tego jako przymusu. To może zniechęcić potencjalnych LARPowiczów, bo nie każdemu będzie się chciało przygotowywać strój.
Loli time is anytime and anytime is loli time.

Offline Misiekh

• Ekspert
    • Bestiariusz.pl
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Sty 2009, 18:03:09 pm »
Fakt, że stroje sprawdzają się dobrze - dodają klimatu, ułatwiają grę (bo łatwiej wczuć się w rolę i łatwiej widzieć innego gracza jako np. potężnego czarodzieja, a nie Krzycha z Gorzowa :D). Problem w tym, że stroje to też wydatek i wysiłek (choć ofkoz nikt nie wymaga, by ludzie przychodzili w super-hiper-wypasionych zbrojach po 5000zł za m2 ;) ). Dlatego nie ma co narzucać obowiązku grania w przebraniach. Raczej zachęty do ich przygotowania - np. możliwość zarezerwowania sobie postaci. Ale jak ktoś nie ma możliwości, bo np. dowiedział się za późno, albo to jego pierwszy w życiu LARP i nie wie z czym to się je, to czemu miałby tracić zabawę przez brak stroju?
Dlatego: stroje - tak, obowiązkowe - nie :D

Offline Fuyu

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Sty 2009, 23:26:06 pm »
Chociaż larpowiczka ze mnie żadna się powtórzę - stroje nadają klimat. Ale nie całkowicie, najważniejsza jest postawa osób grających, jednak właśnie dzięki m. in. strojom łatwiej i lepiej wczuć się w odgrywaną przez siebie rolę i łatwiej widzieć innych, którzy również odgrywają swoje postaci.
Na konwentach stacjonarnych uważam, że stroje nie są przymusem, ale fajnie jest je mieć - nawet niezbyt skomplikowany strój. A być może dzięki takiemu nastawieniu ludzie zaczną targać swoje stroje (bo czasami taki strój waży, oj waży... ) na konwenty stacjonarne i dzięki temu larpy na takich konwentach będą bardziej urozmaicone i bardziej 'realne'.
Podobnie jak Misiek, uważam, że stroje - jaknajbardziej tak, jednak nie można nikogo zmuszać do tego, coby takowy strój sobie przygotował. Przecież i tak liczy się tylko dobra zabawa :D

Offline Diabeł

• Admin = buc!
  • Administrator
  • Ekspert
« Odpowiedź #4 dnia: 11 Sty 2009, 12:54:16 pm »
Jak ktoś lubi się przebierać - jego sprawa. I mi czasami się zdarza, ale raczej robię to rzadko. Jasne, stroje pomagają stworzyć klimat. Ale to samo na normalnej sesji robią. Nie ma co faszyzować. Nie jeżdżę na terenówki właśnie z obowiązku stroju. Ale jak mowie, kto co lubi. Ja obowiązkowemu strojowi jestem przeciwny :)

Offline Gandi

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 17 Mar 2009, 16:24:52 pm »
Podobnie jak reszta - stroje tak, obowiązek nie.

Za to powinno się zachęcać w jakiś sposób jak najwięcej osób do zorganizowania sobie strojów. Tak na prawdę, dla 3/4 postaci strój da się zorganizować w jakieś pół godziny przed larpem, wystarczy przejść się po konwencie i popytać ludzi lub po prostu zaimprowizować.
Jeśli ktoś zauważy, że większość osób na larpie ma stroje, to i jemu się zrobi głupio i samemu poszuka jakiegoś stroju. A to rzeczywiście dodaje klimatu, dzięki temu aż chce się wczuwać w rolę. Bo ciężko jest mówić "Wasza książęca mość" do osoby w dżinsach i koszulce z napisem "Pier*** Nie robię" :P

Offline Ugluck2020

• Nowy użytkownik
  • *
    • PIWO!
« Odpowiedź #6 dnia: 01 Kwi 2009, 11:42:48 am »
Oczywiście, że się przebierać!!

Raz organizowałem larpa i wypalił ponad moje oczekiwania a ludziska były naprawdę super i wyrozumiali na moje błędy Mrugnięcie Nie było nikogo kto by się nie przebrał! Stroje powstawały i drogie i tanie z niczego. Jeden koleś ukradł dywanik w centki i zrobił z tego przepaskę na biodra a kawałek patyka służył za dzidę. Inny dzień wcześniej zwizytował lumpeks i zakupił cały asortyment śmieci by wyglądać jak najlepiej. Najgorzej ubrany był chłopak co dopiero na konie się dowiedział co to larp. ALE i on się przebrał- był technikiem, więc chodził ze scyzorikiem na sznurku zaś ze zjedzonej wcześniej czekolady skręcił sreberko i zrobił sobie cyber-hełm. Wszytko może służyć za przebranie- może być tanie, może być i zrobione w 10 minut. Przebranie dodaje klimatu i łatwiej się nie tylko graczowi wczuć w swoją rolę ale też inni wiedzą z kim rozmawiają i łatwiej im odpowiednio się do niego odnieść. Wiedzą w jaki sposób do niego się odezwać, nie muszą pytać "a Ty kim jesteś, bo sorki ale zapomniałem kim grasz...". Widząc huderlawego gracza wagi piórkowej ubranego w żółty czepek, z gołą klatą, łańcuchem na szyji i dziarą z mazaka na ramieniu łatwiej zauważyć, że to koks i gra pakera.
Osobiście wiem, że w przebraniach powinien pomagać GM. Wiadomo, że nie da się dać każdemu przebrania. Ale można przynieść przed grą rekwizyty, które kojarzą się z kluczowymi postaciami (np szefowi mafiozów załatwić kapelusz z rondlem i kartą "jockera" założoną za paskiem, niech szalony doktor chodzi z probówkami, książę wampirów ma wielki gotycki krzyż uwieszony na szyi). Nie tylko rekwizyty dodadzą ułatwiają graczom odpłynięcie do innego świata ale można też nadać im kluczowe funkcje w grze.
Piwo, piwo, piwo, pyszne z pianką piwo, piwo :P

Offline Doris

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 06 Kwi 2009, 22:33:52 pm »
Nie ukrywam, że lubię się przebierać :D Ja jednak kręcę się wokół klimatów postapokaliptycznych. Tutaj nie trzeba zbyt wielkiego wkładu finansowego, żeby coś stworzyć. Owszem, można i walnąć sobie strój za kupę kasy, ale szansa na zrobienie czegoś ciekawego naprawdę jest wielka nawet z paroma groszami w portfelu. Dlatego lubię kombinować. I lubię jak inni kombinują i rzeczywiście wcielają się w swe role, nawet wizualnie. Jest łatwiej, jest ciekawiej, jest bardziej z jajem. Nie dziwię się jednak, że nie wszyscy mogą mieć na to ochotę. Uważam jednak, że koniecznym powinno być chociaż zaopatrywanie się w jakieś rekwizyty, choćby małe detale, które pomogłyby określić postać. Symbole.

W strojach jest fajnie, można sobie porobić lanserskie zdjęcia ;)
Why Don't We Do Some Boogie - Woogie?

Offline Diabeł

• Admin = buc!
  • Administrator
  • Ekspert
« Odpowiedź #8 dnia: 08 Kwi 2009, 21:44:12 pm »
Wiesz Doris, z ceną stroju to różnie bywa. Nie lubię poglądu że strój postapo jest o wiele tańszy. Może co najwyżej wymagać mniejszego nakładu pracy. A przy dobrych strojach jak zawsze, i tak sporo kasy idzie. Oczywiście wszystko zależy od postaci jaką chcemy grać, ale wiadomo że każdy strój da się zrobić od 0 zł do dużo ponad normę... ;)

Offline Doris

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 09 Kwi 2009, 08:44:57 am »
A ja nie lubię stwierdzenia, że wymaga mniejszego nakładu pracy ;) Bo jeżeli już pogrzebie się po tych ciuchbudach i stara się coś zmontować bardzo małym kosztem, to jednak żeby był on nieco oryginalniejszy, musi być czymś więcej, a raczej zupełnie czymś innym niż podarta koszulka czy flanela. I choć stroje w konwencji postapokaliptycznej w dużej mierze mogą bazować na tym, co jest współcześnie, to nad dodatkami trzeba się napocić. Hehe, Diabeł ponoć tkwi w szczegółach ;) 

No i napisałam tam powyżej, że owszem, można zrobić sobie strój za kupę kasy. Sama jakbym miała taką kupę, to bym sobie taki zrobiła.  :D

Offline Diabeł

• Admin = buc!
  • Administrator
  • Ekspert
« Odpowiedź #10 dnia: 09 Kwi 2009, 09:56:14 am »
Szycie całego stroju jest większą pracą niż zrobienie dodatków typu wystające rury czy odblaskowe naramienniki :P .

Offline Doris

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 09 Kwi 2009, 13:11:56 pm »
No dobra, poległam :D Ale i tak uważam, że w jakiejkolwiek konwencji na dobry strój trzeba się napracować. A w klimatach postapo, jeżeli ma się dobry pomysł, jest większe prawdopodobieństwo, że będzie kosztowało to grosze ;)

Ale czyyyyy to ważne? ;) Zabawa w wymyślanie swojego stroju i kombinowanie jest przednia (przynajmniej dla mnie).

Offline evanec

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 09 Kwi 2009, 19:44:22 pm »
Taaaak... Stroje... Jak najbardziej za!
Imo szycie stroju to połowa radości z larpów.

Co do obowiązku. Podczas terenówek to miło by było, ale na konwentach stacjonarnych... Njjjeeee...

Co do cen strojów. Jak ktoś zdolny to i nawet pełną zbroję płytową za 50 zł zrobi:p
gg:13609434

Offline smoq

• Nowy użytkownik
  • *
    • Kawaleria Berg
« Odpowiedź #13 dnia: 18 Cze 2009, 19:50:02 pm »
Wiesz Doris, z ceną stroju to różnie bywa. Nie lubię poglądu że strój postapo jest o wiele tańszy. Może co najwyżej wymagać mniejszego nakładu pracy. [...]
Może też wymagać znacznie większego nakładu pracy. Cięliście kiedyś np. opony samochodowe żeby zrobić z nich pancerz? ;)
Ale ja myślę, że to nieco błędne koło oceniać w jakiej konwencji stroje są droższe, a w jakiej ciężej się je robi - wszystko zależy od tego co kto robi, jakie ma środki, jakie umiejętności itd. Do każdych realiów można się narobić i porównywanie jest bezcelowe.

A co do wymogu strojów na LARPach to ja jak najbardziej popieram - poprzebierani gracze dodają bardzo dużo. Osobiście nie wyobrażam sobie uczestnictwa w larpie bez chociaż minimalnego wysiłku w przygotowanie się wizualnie pod jego realia.

@evanec:
Piszesz, że na terenówka tak, ale na konwentach nie - dlaczego?
Co za różnica? Dla mnie żadna. Na konwencie tak samo można się przebrać jak i na terenówce.
Przecież każdy wie na co jedzie, program widzi raczej nie na ostatnią chwilę (bo wtedy to wiadomo, że czas może nie pozwolić), więc w czym problem? Ja jadąc na konwent i chcąc wziąć udział w jakimś larpie z całą pewnością bym starał się jak najlepiej do niego przygotować - zarówno dla własnej satysfakcji, jak i ogólnego polepszenia "klimatu" gry.

Offline evanec

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 01 Lip 2009, 17:33:36 pm »
Czy nie zdarzyło Ci się kiedyś, że nie odbył/odwidział/stado lemingów staranowało salę w ktorej odbywał się punkt programu, bądź po prostu na miejscu zachciało Ci się iść na larpa?

A tu stanie Ci taki pan 2x2 na wejściu i powie "W tych butach nie wejdziesz".

Tak! stroje są bardzo ważne - Dla mnie są połową zabawy z larpami - Ale obowiązkowe być nie powinny.
gg:13609434