Autor Wątek: Konkurs "Fretek w Ogniu"/Guitar Hero  (Przeczytany 5455 razy)

Offline M.I.S.I.E.K.

• Nowy użytkownik
  • *
Konkurs "Fretek w Ogniu"/Guitar Hero
« dnia: 15 Gru 2008, 20:21:54 pm »
Ludu Poryty co powiecie na konkurs FoF'a na porytkonie? A nawet jeśli nie konkurs to jednego kompa chociaż?
Dla tych co nie wiedzą co to FoF: darmowy klon Guitar hero z masą piosenek do wyboru, więc można by wybrać w miarę rozsądną składankę z której każdy by coś zagrał.
« Ostatnia zmiana: 16 Wrz 2009, 10:36:08 am wysłana przez Misiekh »

Offline Ramroyd

• Nowy użytkownik
  • *
Odp: Konkurs "Fretek w Ogniu"?
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Gru 2008, 20:26:56 pm »
Give me Tenacious D do FoFa a będę szczęśliwy

Offline krausersan

• Aktywny użytkownik
  • Go To DMC!!!
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Kwi 2009, 20:17:32 pm »
W sumie jeszcze nie miałem okazji ponapierniczać na takiej gitarce, więc popieram pomysł niezależnie od programu na którym będzie to działać  :) Przy konkursie można ustalić kilka poziomów, m.in. poziom lamerski, gdzie może coś uda mi się zdziałać...  ::)

Offline Tuminure

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 07 Cze 2009, 09:28:07 am »
Guitar Hero się bardziej nadaje do turniejów. Wyobraź sobie w fofie turniej na piosenkach których nie znasz. Jak można grać na gitarze coś co pierwszy raz się słyszy?

Fof moim zdaniem zupełnie odpada. Lepiej już zwykłe GH.

Offline Diabeł

• Admin = buc!
  • Administrator
  • Ekspert
« Odpowiedź #4 dnia: 07 Cze 2009, 09:37:29 am »
To tylko lepiej pokazuje umiejętności, jak jesteś w stanie dobrze zagrać coś czego nie znasz? :>

Offline Tuminure

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 16 Cze 2009, 01:58:46 am »
Customowe piosenki do fofa faworyzowałyby graczy, którzy są obeznani w kawałkach które przypadnie im grać. W turnieju GH nie byłoby o czymś takim mowy - każdy mógł zapoznać się z piosenkami w domu. Jeżeli podasz songliste, jaka będzie obowiązywać na turnieju fof, umieścisz charty na necie dla uczestników turnieju, wtedy zgodzę się na to, że turniej fof to dobry pomysł. Tylko... czy nie prościej zrobić turniej GH?

Offline M.I.S.I.E.K.

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 16 Cze 2009, 10:18:52 am »
Jeżeli podasz songliste, jaka będzie obowiązywać na turnieju fof, umieścisz charty na necie dla uczestników turnieju, wtedy zgodzę się na to, że turniej fof to dobry pomysł. Tylko... czy nie prościej zrobić turniej GH?

Jako pomysłodawca, oraz ewentualny prowadzący (jeśli nie znajdzie się nikt lepszy) czuję się w obowiązku odpowiedzieć.
AD1. Songlista: Oczywistym jest że tak owa się pojawi kiedy tylko sprecyzować ile ma być piosenek do wyboru (50? 100?). Dla ułatwienia można przyjąć że wszystkie piosenki z tej linki traktować jako propozycje http://fretsonfire.wikidot.com/custom-songs

AD2. Organizacja turnieju: Ja widzę to tak, chętni losują się w pary i grają po 2 piosenki (każdy wybiera po jednym kawałku), wyższy zsumowany wynik idzie dalej, jeśli znalazł by się ktoś chętny do kilkuosobowego jury można by jeszcze brać pod uwagę "walor artystyczny występu" (coś jak air guitar).

Czy prościej zrobić turniej GH...odpadało by tylko tworzenie playlisty, poza tym turniej którego GH? Metallica, Aerosmith, czy może III?

Pozdrawiam

Offline Tuminure

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 16 Cze 2009, 12:51:01 pm »
Songlista: Oczywistym jest że tak owa się pojawi kiedy tylko sprecyzować ile ma być piosenek do wyboru (50? 100?). Dla ułatwienia można przyjąć że wszystkie piosenki z tej linki traktować jako propozycje http://fretsonfire.wikidot.com/custom-songs
Bardziej martwiłbym sie o jakość piosenek. Wiele custom songów jakie można znaleźć na necie jest po prostu lipna. Noty są totalnie nie do muzyki. Każdy z chartów jakie będą dostępne do gry na turnieju powinien być przetestowany pod względem jakości. Zauważ, że jedna źle postawiona notka dyskwalifikuje chart - to gra muzyczna i gra się do muzyki a nie tylko do spadających kółeczek. Robiąc turniej GH unikasz tego problemu - wszystkie charty masz wysokiej jakości, nie musisz ich sprawdzać, edytować i takie tam.
można by jeszcze brać pod uwagę "walor artystyczny występu" (coś jak air guitar)
Nah. IRL gitarzyści biegający po scenie i niszczący swoje gitary są tak samo fajni jak Ci którzy siedzą na krześle podczas występu.
Organizacja turnieju: Ja widzę to tak, chętni losują się w pary i grają po 2 piosenki (każdy wybiera po jednym kawałku), wyższy zsumowany wynik idzie dalej, jeśli znalazł by się ktoś chętny do kilkuosobowego jury można by jeszcze brać pod uwagę "walor artystyczny występu" (coś jak air guitar).
IMO lepszym pomysłem jest granie 3 piosenek - uczestnicy wybierają po jednej + 1 losowa. W taki sposób właśnie można ocenić granie coś do czego nie jest się przygotowanym. Poza tym zwiększa to szanse na wyrównany pojedynek... jednak w takim wypadku turniej przedłuży się o pare godzin... Dodałbym jeszcze zasadę nie wybierania tej samej piosenki przez tą samą osobe dwa razy. Bez tej zasady ktoś może nauczyć się jakiegoś kawałka na 100% i pozamiata cały turniej.

Offline Jassmina

• Ekspert
  • Kitty sleepin'
    • Porytkon 3 1/3
« Odpowiedź #8 dnia: 16 Cze 2009, 15:56:32 pm »
A ja tak myślę, że to przede wszystkim powinna być dobra zabawa, a nie gra o życie ;)

Myślę, że organizator podchodzi do tego tak samo - i chwała mu za to! :)

"Fishy go pook pook pook"

Offline Tuminure

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 16 Cze 2009, 20:31:05 pm »
dobra zabawa, a nie gra o życie
Dobra zabawa jest wtedy gdy wszystko jest uczciwe i nikt nie będzie się czuł poszkodowany z powodu dziur w regulaminie turnieju ;). Myślę, że porządne zasady i regulamin to podstawa dobrej zabawy podczas takiego turnieju.

Offline M.I.S.I.E.K.

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 16 Cze 2009, 21:52:26 pm »
dobra zabawa, a nie gra o życie
Dobra zabawa jest wtedy gdy wszystko jest uczciwe i nikt nie będzie się czuł poszkodowany z powodu dziur w regulaminie turnieju ;). Myślę, że porządne zasady i regulamin to podstawa dobrej zabawy podczas takiego turnieju.

Słowa mądre i prawdziwe. Dlatego powstał ten wątek żeby ustalić w nim zasady i playliste tak aby nikt nie czuł się niesprawiedliwie oceniony w trakcie konkursu (jeśli taki dojdzie do skutku  :P).

Więc pozwolę sobie na dalszą precyzację zasad:
-KAŻDA piosenka będzie grana na poziomie medium: żeby grać tu dobrze nie trzeba poświęcać całego życia treningowi ale można pokazać talent;
-KAŻDA para uczestników gra 3 piosenki: po 1 wybranej przez zawodników i losowej, wyższy zsumowany wynik idzie dalej;

Myślę że te zasady nie powinny ulec zmianie, pozostaje tylko kwestia sposobu grania mamy tu 2 opcje
-Solo: Każdy zawodnik gra pojedynczo i zmieniają się co utwór;
-Versus: Podpinamy 2 klawiatury pod kompa i jedziemy z szopką (metoda szybsza i efektowniejsza dla publiki);

Na koniec pozwolę sobie rzucić kilka propozycji do playlisty (innych zachęcam do tego samego link na górze):
Hammerfall: Renegade
Metallica: Master of Pupets
David Bowie: Ziggy Stardust
Joan Jett: I Love Rock N' Roll
Haruka Kanata: Asian Kung-Fu Generation (jakby sięjakiś mangowiec zaplątał :P)

Kończę bo nikt tego nie przeczyta :)
Pozdrawiam.

Offline Tuminure

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 18 Cze 2009, 20:38:44 pm »
Dopisz jeszcze na jakim skinie (theme) będzie organizowany turniej.

Offline M.I.S.I.E.K.

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 18 Cze 2009, 21:23:18 pm »
Dopisz jeszcze na jakim skinie (theme) będzie organizowany turniej.

Sam skin jest oryginalny. Osobiście polecam/zalecam granie z RF-mode'm. Usprawnia kilka rzeczy i pozwala grać w "versusie".

Pozdrawiam.

Offline Evendell

• Nowy użytkownik
  • *
  • Czeko <3
« Odpowiedź #13 dnia: 18 Lip 2009, 00:58:00 am »
Guitar Hero .. ostatnio przez znajomego wkręciłam się ;p jak najbardziej za ;)
http://evendell.mybrute.com/  <-- odważysz się ?

Offline Czeko

• Nowy użytkownik
  • *
  • <3 Evendell
« Odpowiedź #14 dnia: 18 Lip 2009, 01:00:20 am »
jesli o spiewanie chodzi ostatnio jak spiewalam na konwencie to wprowadzili cisze nocna -_-