Ankieta

Czy spotkania autorskie mają sens?

Tak
Nie
Zależy

Autor Wątek: Spotkania autorskie z pisarzami - gdzie sens?  (Przeczytany 6121 razy)

Offline Diabeł

• Admin = buc!
  • Administrator
  • Ekspert
Spotkania autorskie z pisarzami - gdzie sens?
« dnia: 02 Gru 2008, 10:08:22 am »
Ano właśnie, spotkania autorskie. Jaki jest sens zajmowania przez godzinę sali na nie do końca pewny frekwencyjnie punkt programu? Wszyscy(no albo i nie wszyscy) wiemy, jak to bywa. Pisarz może być świetny, organizatorzy świetnie znają jego twórczość, a na spotkanie przyjdzie mu 2 słuchaczy. Ja jestem za tym, aby wykorzystać wiedzę tego pisarza inaczej. Kto z was był na prelekcji Jacka Komudy czy Witolda Jabłońskiego zapewne wie o czym mówię. Nie rzadko pisarz ma szalenie dużą wiedzę na jakiś temat. Wiedza ta zwykle znajduje się w jego książkach, ale bez szczegółów. Na prelekcji może pokazać szerszy obraz. Na spotkaniu znowu dostanie to samo pytanie co x razy już dostał. Mi by się znudziło zadawanie pytań "ile lat ma pana pies". Zwłaszcza że jak ktoś chce, to idzie do knajpy z danym pisarzem i tyle :) . Komuda znowu dobrym przykładem. A wy co uważacie?
« Ostatnia zmiana: 02 Gru 2008, 10:12:21 am wysłana przez Diabel »

Offline Gnom

• Aktywny użytkownik
  • Leglover
Odp: Spotkania autorskie z pisarzami - gdzie sens?
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Gru 2008, 10:24:09 am »
Ja uważam, że spotkania autorskie w takiej formie jak są teraz nie mają większego sensu. Jeśli dany pisarz jest znany, to generalnie zadawanie pytać o jego twórczość nie ma sensu - bo tą większość zna (a Ci którzy nie znają i tak nie będą wiedzieli o co pytać). Jeśli twórca jest mniej/nie znany to nikt na takie spotkanie nie przyjdzie. Gdyby w informatorze dodawana była krótka notka biograficzna o danym autorze (za czym jestem), to takie spotkania już w ogóle nie miałyby sensu. Co innego prelekcja z której można wynieść coś konkretnego, a nie zbiór odpowiedzi na chaotyczne pytania zadane już tyle razy. Jeśli tylko twórcy mieli by ochotę coś takiego przedstawić. Ale moim zdaniem wszystko jest lepsze niż spotkanie autorskie - i dla nich i dla uczestników.

-- Jamnik Pucek

Offline Edward Taser

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 02 Gru 2008, 10:26:43 am »
Poprzednioroczne spotkanie z Komudą przyciągnęło ok. 20 osób, co w stosunku do całokształtu ilościowego przybyłych na Porytkon II jest strasznie mizernym wynikiem, choć nie da się ukryć, że samo spotkanie było ciekawe. Zgoda z Diabłem. Zrezygnować ze spotkań autorskich na rzecz prelekcji.
Chrześcijanie to dobrzy ludzie, tylko ciężko strawni...
Komuniści i lewaki do kobiałek...
Christburger najlepsze żarcie na śląsku...

Offline Muscat

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 02 Gru 2008, 11:08:26 am »
Generalnie mogłabym tu przepisać wypowiedź Diabła w pierwszym poście tego tematu. Dokładnie do tego samego wniosku doszliśmy na Goblikonie i też tak będziemy robić. Jeśli mam coś dodać, to tylko to, że nie muszą to być koniecznie prelekcje, może któryś z autorów zechce poprowadzić konkurs... albo co?
To też zależy od tego, co to za człowiek, bo jak ma charyzmę i erudycję (a nie każdy, nawet dobry autor, ma! Co innego pisać, co innego żywe słowo uprawiać!) to nie ważny temat i czy w ogóle jakiś jest - mówca go sobie znajdzie.

Offline Szczecin

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #4 dnia: 02 Gru 2008, 11:17:39 am »
Ja pod względem moich ludzi i zakresu obowiązków skłaniam się w stronę prelekcji. Mniej zamieszania niż na spotkaniu autorskim i prościej o porządne nagłośnienie oraz oświetlenie.

No i inna rzecz, że przecież prelekcjia pod względem możliwości zadawania pytań, rozmowy z prelegentem itp. w gruncie rzeczy może się niewiele różnić od spotkania autorskiego (forma zależy przecież jedynie od prelegenta).

Diab - pamiętasz, errrr... przypomniasz sobie, w jaki sposób prowadził prelekcję w zeszłym roku "Czeźwy"? <- forma (jak i treść) była doskonala.
Nie cierpie poprawiać swoich własncych ilterówek... litrówek.... literwók.... TFU!! Błędów ]:>

Offline Jassmina

• Ekspert
  • Kitty sleepin'
    • Porytkon 3 1/3
« Odpowiedź #5 dnia: 02 Gru 2008, 17:10:24 pm »
Tak, tak, tak! Szczególnie jeśli wypali pomysł... hmm... okołokonwentowy, to już w ogóle spotkania autorskie będzie można wynieść poza teren konwetu :> Co do konkursów - też 3xTAK!, bo np. pilipiukowy konkurs pytań dziwnych i nieprzewidywalnych na którymś Bunkrze wy-mia-tał! :D

"Fishy go pook pook pook"

Offline Muscat

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 03 Gru 2008, 07:50:15 am »
[...] gorzej ejsli jakiekolwiek opcje ich zalatweinia obejmowaly tylko i wylacznie spotkanie art.

To może niech spadają na drzewo, albo w buraki, skoro takie drętwoty?  ;)
Żartuję, oczywiście. Przecież pisarze sami chcą mieć o czym gadać; pamiętam jedną panią (której książek nie czytałam), która na spotkaniu autorskim wyciągnęła kartki i zaczęła czytać jakiś wykład o ziołach  :) I to u Was było!
Nie twierdzę, że to jest to, ale lepiej, żeby autor przygotował się z jakichś bardziej ogólnych tematów niż tylko własna twórczość. Przecież, żeby pisać o czymkolwiek, muszą mieć jakąś ogólną wiedzę, o świecie, o człowieku... No, to zależy, bo jeden np. wie mnóstwo na temat broni białej i fechtunku, więc jego powieści ociekają krwią z poszatkowanych ciał, a innego by raczej pytać o zawiłości ludzkiej psyche, chociaż w swej twórczości przypisuje jej posiadanie goblinom (nie próbujcie zgadywać, bo nie napisałam tu o żadnych konkretnych osobach, takie wyssane z palca przykłady specjalnie podałam).

Offline Diabeł

• Admin = buc!
  • Administrator
  • Ekspert
« Odpowiedź #7 dnia: 03 Gru 2008, 09:40:54 am »
Zapewne to była Iwona Surmik. Widzisz właśnie? Ona wg nas powinna być znana --' . Nawet ją chyba do Zajdla nominowano raz, co jest dość sporym sukcesem jako by nie było. Tak to chyba szkoda czasu aby ona siedziała w sali, a uczestnicy nie zadawali pytań bo nie wiedzą o co.
Oczywiście nie jestem za kompletną rezygnacją z spotkań, ale ograniczył bym je przy naszym konie, i chętniej pisarzy zaprosił jako prelegentów... Bo przecież po prelekcji też można wziąć autograf od swojego ulubieńca i chwile z nim pogadać, mało który pisarz przyjeżdża tylko swoje zrobić i do domu :) .

Offline Muscat

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 03 Gru 2008, 11:05:49 am »
Acha, Iwona Surmik, zapomniałam. Oczywiście, że jest znana, ale akurat nie czytałam (bez powodu, po prostu nie mogę naraz czytać wszystkiego, może błąd robię, że nie wybrałam jej książki zamiast jakiejś innej - dowiem się kiedyś pewnie) i nie wiedziałam o co spytać na tym spotkaniu. Inna rzecz, że gdyby to był Ćwiek, albo Jabłoński to nie trzeba pytać, bo oni sami tak opowiedzą o czym pisali (nie zdradzając końcówki), że aż się chce złapać za portfel i polecieć do księgarni. Nie każdy tak umie. Czasami nawet zdarza się tak, że autor pięknie mówi, jest gawędziarzem zawołanym, a jego książki podobają mi się o tyle, o ile albo wręcz - średnio (nie wymienię nazwisk, bo i nie ma po co).
Generalnie zgadzam się z przedmówcą, tj. że należałoby zapytać gości, co zechcą zaprezentować i czy w ogóle zamierzają odpowiadać na pytania, bo są - rzadkie - przypadki, że autor z czytelnikami się spotyka, ale o sobie nie mówi.

Offline Szczecin

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #9 dnia: 03 Gru 2008, 11:40:47 am »
To dla mnie oczywiste, że "głos ludu" to podstawa, przecież to "dla ludu" tą imprezę robimy - ale wydaje mi się, że lepiej byłoby za jakiś czas wrócić do tematu na zasadzie ankiety (wraz z opisem problemu). Teraz forum jest troszkę zbyt mało nawiedzane przez rzeczony "lud".

Inna rzecz, za którą pewnie zostanę zganiony to przypomnienie pojęcia tzw. "beton fandomu" - na pewno spotkamy się z opiniami, że: "Tak ma być, bo ja tak chce!". Wolałbym uniknąć niepotrzebnych sporów i kłótni czasowo zawieszając dyskusję w tym temacie.

Sądzę, że początek Nowego Roku będzie dobrym terminem na rozpoczęcie takich dyskusji na szerokim forum. Istnieje realna szansa, że nasza akcja PR-Marketingowa przyciągnie już na tyle znaczące gremium Konwentowe, że nie będziemy dyskutować na temat dotyczący w zasadzie wszystkich w gronie 7 osób (których zdanie nomen omen jest jednomyślne).
Nie cierpie poprawiać swoich własncych ilterówek... litrówek.... literwók.... TFU!! Błędów ]:>

Offline Fuyu

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #10 dnia: 03 Gru 2008, 14:04:45 pm »
To ja będę kolejną jednostką ludu, która popiera powyższy pomysł. 'Tak' dla prelekcji :)

Offline Cardinal

• Aktywny użytkownik
  • Umieram za Polskę. Szkoda, że z głodu...
« Odpowiedź #11 dnia: 03 Gru 2008, 21:36:43 pm »
Ja wygrałem kiedyś wojewódzki konkurs poetycki. Jak chcecie mogę być autorem z którym zrobicie spotkanie, tylko zamówcie mi dwie "panie lekkich obyczajów" - będzie klimatycznie, a i ilość uczestników wzrośnie niesamowicie. Wiem co mówię.

A odpowiadając na pytanie gdzie sens spotkań z autorami odpowiadam: nigdzie. Tak jak pisze Jassmina, wysłuchamy setny raz Pilipiuka albo innego, którego to goszczą na każdym konie w Polsce.

Spotkanie z autorem ma sens, gdybyśmy byli w stanie ściągnąć kogoś nowego, a już najlepiej z zagranicy. Tak to za przeproszeniem, nie widzę sensu spotkań autorskich.

Offline Levi

• Administrator
  • Nowy użytkownik
  • Zawodowy opierdalacz
« Odpowiedź #12 dnia: 05 Gru 2008, 18:16:15 pm »
Spotkanie z autorem ma sens, gdybyśmy byli w stanie ściągnąć kogoś nowego, a już najlepiej z zagranicy. Tak to za przeproszeniem, nie widzę sensu spotkań autorskich.

Prawda tylko że wtedy trzeba by jeszcze znaleźć tłumacza, bo prawda jest taka iż nie wszyscy biegle władają obcymi językami.

Offline Cardinal

• Aktywny użytkownik
  • Umieram za Polskę. Szkoda, że z głodu...
« Odpowiedź #13 dnia: 05 Gru 2008, 20:01:38 pm »

Prawda tylko że wtedy trzeba by jeszcze znaleźć tłumacza, bo prawda jest taka iż nie wszyscy biegle władają obcymi językami.

Wiesz... Jak coś robić to robić dobrze ;D

Offline Bąku

• Organizatorzy
  • Ekspert
« Odpowiedź #14 dnia: 05 Gru 2008, 20:24:31 pm »
Z tym to akurat najmniejszy problem

"Revenge." Has language ever created