Autor Wątek: Ocena bloku LARPowego  (Przeczytany 255 razy)

Offline Diabeł

• Admin = buc!
  • Administrator
  • Ekspert
Ocena bloku LARPowego
« dnia: 29 Lis 2011, 15:04:05 pm »
Jak oceniacie blok LARPowy na Porykonie? Jakieś uwagi, pomysły jak lepiej rozłożyć LARPy?

Offline Dracan

• Nowy użytkownik
  • *
Odp: Ocena bloku LARPowego
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Lis 2011, 16:50:14 pm »
Jako twórca nie wypowiem się na temat jakości LARPów- o to poproszę innych, za to mam kilka słów do powiedzenia na temat mojego odbioru Porytkonu jako twórca LARPów (właściwie... to 19 godzin programu LARPowego i 1h prelekcji ^^)

Po pierwsze chciałbym BARDZO pochwalić Wróża za zaangażowanie, kontaktowość o każdej porze dnia i nocy (nawet, gdy Orgroom był niedostępny ze względów... ponoć procentowych), otwartość na szalone żądania, cierpliwość do twórców, którzy prosili czasami o znacznie więcej niż tylko jeden rekwizyt (Ja akurat miałem swój laptop... ale nie wszyscy mieli to szczęście), a także za ogromną ilość rekwizytów, które udostępniał. Na LARPie Drejfusa miałem okazję przekonać się, że były wśród nich stroje, a z autopsji dodam jeszcze 3 dymownicę, maszynkę do śniegu, maszynkę do baniek mydlanych, kilka litrów drogich płynów do powyższych, głośniki i tak dalej!!!

Po drugie chciałbym wyrazić moje podziękowania za zaufanie mi jako MG i udostępnienie aż dwóch sal na 8 godzin na LARPa na 7 graczy. Wprawdzie w ostatniej chwili obawiałem się, że nie uda się skorzystać z obu sal, ale jakimś szczęśliwym losem zarówno LARP 1 jak i LARP 2 były do mojej dyspozycji. Dzięki temu mogłem zrobić LARPa, który uważam za mój dotychczas najlepszy, a który nie mógłby się odbyć bez waszej pomocy!

Chciałbym też podziękować za dostęp do projektorów, dzięki czemu prelekcja o New Age i LARP Star Wars mogły wyjść jeszcze lepiej.

A, właśnie, bo bym zapomniał!: Alth, dzięki za wstawienie plakatu na LARPa Pokemonowego w pełnym kolorze do informatora i wstawienie także plakatu do LARPbase'a!!! ^^ Rzeczywiście, graczy na LARPie Pokemonowym nie zabrakło, tylko szkoda, że dużo ludzi już na samym starcie poszło... ale o tym za chwilę.

Tyle co do podziękowań.

A na koniec tej części, drobna uwaga:

Zasugerowałbym, by ewentualne bloki zabaw takie jak postapo room zostały umieszczone w miejscu innym, niż  bezpośrednio przed salami LARPowymi. Zdarzało się, że sala Postapo zagłuszała nie tylko muzykę, ale i graczy na LARPach i choć zamknięcie drzwi do sali z grubsza załatwiało problem, to często ludzie po prostu tego nie czynili. Na szczęście prowadzący salę był na tyle wyrozumiały, że rzeczywiście dbał o to, by drzwi w ogóle dało się zamknąć, jednak inne ulokowanie załatwiłoby sprawę znacznie łatwiej.

Co do moich LARPów:

LARP New Age (wraz z prelekcją) wyszedł całkiem dobrze, szczególnie, że wśród graczy było sporo całkowitych nowicjuszy. Dzięki graczom za obecność i zapraszam na stronę New Age: http://www.newagerpg.tk

LARP Pokemon niestety wyszedł znacznie gorzej. Ze 100 postaci udało się rozdać ok 50, co generalnie dalece przekraczało niezbędne minimum, niestety sporo ludzi przyszło tylko chwilę pooglądać, by potem sobie iść na inne punkty programu. Niestety wśród tych graczy byli także postacie kluczowe, bez których główna oś fabuły nie była w stanie się rozwinąć, a LARP skupił się na pojedynkach. Gracze, którzy dotrwali do samego końca oceniają LARPa całkiem dobrze i proszą o kolejną odsłonę 'Pokemonów', ja niestety wciąż poszukuję rozwiązania problemu migrujących graczy- może ograniczenie ich ilości zadziała? W każdym razie dzięki wszystkim, którzy spróbowali i do zobaczenia na kolejnym konwencie.

Ostatni LARP przeze mnie organizowany to Star Wars. Właściwie, to bałem się tego LARPa- fabułę ma dosyć skomplikowaną, wymaga ciągłą zmianę wyglądu jednej z dwóch sal, użycia różnych efektów specjalnych itp, a przy tym gra tylko 7 graczy (więc można porównać do cudu, że w ogóle dostałem dwie sale na tak długo). Ostatecznie jednak przerósł wszystkie moje oczekiwania, a gra graczy mnie dosłownie zwaliła z nóg. Ostatni raz byłem tak zadowolony z LARPa, gdy po raz 3. wystawiałem New Dynasty na Pyrkonie zeszłorocznym i cóż... Mam nadzieję, że uda mi się zrobić tego LARPa co najmniej jeszcze kilka razy na innych konwentach, żeby pokazać ludziom inny sposób robienia LARPów...
Yhm... przepraszam, że tak mało skromnie, ale po prostu się cieszę ^^ hyhy

PS. Darth Horus: Dzięki za Lightsaberty, zdecydowanie dobrze wpłynęły na klimat gry, tak jak i ty.

No ok, to tyle mojego nudnego wywodu.
Dziękuję za konwent orgom a za grę graczom.
Do zobaczenia na jakimś innym konwencie.

PS. SPAM: www.rpg.cieszyn.pl / www.newagerpg.tk
PSPS. BARDZO proszę twórcę LARPa "Katedra" o wstawienie scenariusza na www.larpbase.tk . Ponoć genialny LARP :)

Offline RaeptaeR

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 29 Lis 2011, 17:29:05 pm »
Co do bliskosci sali Postapo - pisalismy orgom, ze sala powinna byc w miejscu, gdzie nikomu nie bedzie przeszkadzal halas, tez bylismy zdziwieni, ze tuz obok nas byly sale LARPowe...

Sama koncepcja LARPa pokemonowego byla jak dla mnie karkolomna i niemozliwa do zrealizowania- gracze zawsze znikaja, zapominaja, nie realizuja swoich kluczowych celow...

Offline Dracan

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 29 Lis 2011, 17:43:55 pm »
Hmm.. ja to w sumie po raz pierwszy doświadczyłem od kilku lat, by mi na LARPie konwentowym ludzie znikali w trakcie jego trwania, a tych LARPów trochę robiłem. Z drugiej strony forma LARPa (odbywającego się na dużym obszarze) temu jakby... sprzyjała.

Spróbuję tego LARPa jeszcze raz zrobić, może jednak w trochę innej formie- na zamkniętym obszarze lub jako całkiem osobna gra. Może to lepiej wyjdzie.

PS. LARPy Pokemon i Star Wars pojawią się jeszcze w tym roku na larpbase.tk - zainteresowanych poznaniem całej fabuły MG i graczy, którzy są pewni, że się na tych grach już nie pojawią zapraszam do przeglądnięcia tych i innych scenariuszy :) (jest tych LARPów już kilka, więc lektury nie brak)

Offline Diabeł

• Admin = buc!
  • Administrator
  • Ekspert
« Odpowiedź #4 dnia: 29 Lis 2011, 17:52:29 pm »
Nie mogłem grać na Pokemonowym, bo sam miałem w tym czasie swojego LARPa, ale ogólnie nie zgodzę się z Rae, żeby gracze zawsze się gubili, olewali itp. Wiadomo, jak ludziom nie spodoba się to pójdą, ale jak LARP jest dobry i masz dobrych graczy, to ci nie uciekną. Problemem LARPa Pokemon był jego rozmiar w porównaniu do rozmiaru konwentu... Tak mi się przynajmniej wydaję. Może kolejnym razem pomoże jakaś informacja, że zaczynając LARPa prosimy o zwrócenie uwagi na to że jego długość w programie jest taka a nie inna bez powodu. Z doświadczenia, na konwentach lepiej sprawdzają się LARPy 15-20 niż 50-100. Choć w tym wypadku było trochę inaczej...

Jako prowadzący LARPa Wolsung, jestem trochę niezadowolony. Głównie z powodu braku chętnych przez pierwszą godzinę. Tu wielkie podziękowania dla Wróżki, nie potrzebowałem rekwizytów czy przebrań, ważniejsi byli sami gracze. Udało mu się namówić chyba 10 osób na spróbowanie. Szkoda właśnie, że niestety, ale tak a nie inaczej ułożył się program... Ludzie po 2h chcieli iść na inne atrakcje, przez co z LARPa trwającego 5h zrobił się LARP na 2h... Nie udało się przeprowadzić większości fajnych wątków. A na domiar złego, zamiast tylko sobie mistrzować, musiałem NPCować postać, czego nie lubię nie mając stroju. Koniec końców, wyszło trochę nie tak. Gracze byli chyba w miarę zadowoleni, ale ... no cóż, tu się należą przeprosiny, ale musiałem wyjść i uspokoić swoje nerwy by nie zabić Rogera za przeszkadzanie wam w brefingu :) .

Co do samej lokalizacji, w ciągu dnia jakoś mocno nie przeszkadzała. Bardziej uciążliwa była nagła awaria prądu, panu konserwatorowi trochę zajęło usunięcie, ale poradziliśmy sobie :) .

Naprawdę wielkie gratulacje dla Wróżka, blok LARPowy to coś co się cholernie udało na tym konwencie... :)

Offline ggracz

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 08 Gru 2011, 00:04:00 am »
Byłem na New Age i na Pokemonach... niestety na inne już po prostu nie miałem siły, a szkoda bo uwielbiam LARP'y.
Co do New Age byłem ochroniarzem Rockefellera jakoś na B mi było na imię Babtis czy jakoś tak, brat obiektu X.
Czy ja wiem czy tacy nowicjusze? Myślę że co najmniej połowa z nas grała tak z 20 LARP'ów.
Nie Ty a My tobie powinniśmy dziękować bo larp naprawdę dobry! Osobiście świetnie się bawiłem i z rozmów z znajomymi którzy grali wraz ze mną (czyli jakieś 5 osób :P) wnioskuje że im też się jak najbardziej podobało. Kolega który grał Irokeza trochę był zawiedziony że skoro obie kobiety w grze były szpiegami a on agentem to możliwość wykonania jego zdania czyli spłodzenie syna była praktycznie nie wykonalna... i polecałby jakoś to podrasować, ale mimo wszystko świetnie się bawił. Gdzie jeszcze będziesz prowadził LARP'a w świecie New Age? Z chęciom bym wpadł :)
Przy okazji chciałbym spytać gdzie mógłbym znaleźć zdjęcia które były robione przez cały larp? Jeśli nie chcecie ich udostępniać w sieci to mógłbym prosić o jakieś PW co by się jakoś dogadać?

Co do LARP'a pokemon byłem Abrahamem, wielką szychą itp itd... i nie powiem na początku bawiłem się świetnie ale z czasem ludzie zaczęli odchodzić, z kim nie rozmawiałem to że on już nie gra oddał karty i wszytko do was i dziękuje po zabawie... potem nawet moje własne pokemony się znudziły i zmuszony byłem zrezygnować. Co mogę doradzić:
- z rozmów z innymi wywnioskowałem że role pokemonów dla graczy były bardzo monotonne a przy tym nudne. Jakby się nad tym zastanowić to faktycznie chodzenie za "trenerem" a potem w kółko granie w kamień papier nożyce jest nudne. Zgodnie stwierdziliśmy że lepszym rozwiązaniem byłyby pojedynki tylko na podstawie kart: kto ma więcej szybkości zaczyna, atak nie przypisany do poziomu pokemona tylko do ataku i ewentualnie +1 do tego za każdy poziom. Obrona stała na przykład 4 + poziom. Życie to samo początkowo np 5 + poziom. itp itd. Nie rozważaliśmy jak mając tylko karty łapać pokemony ale zamiast je łapać można by było je kupować.
- gdyby odeszły role pokemonów zmniejszyłaby się liczba potrzebnych graczy oraz przyspieszyłoby to samego LARP'a i zamiast trwać X godzin trwałby 3-5.
- na pewno trzeba zmniejszyć "teren" LARP'a... ludzie się porozchodzili, pochowali kartki i nawet jak jeszcze grali to nie było wiadomo ze grają. Myślę że najlepiej jakaś sala gimnastyczna, boisko?

Mam nadzieje że nasze spostrzeżenia jakoś ci się przydadzą :P
Czekam na jakieś info dotyczące zdjęć z New Age oraz miejsca+daty gdzie będzie można zagrać :)
pozdro ggracz ;p

Offline Dracan

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 22 Gru 2011, 09:41:58 am »
W terenówkę New Age zagrać będzie można w sierpniu 2012. Dokładne informacje pojawią się na www.newagerpg.tk, gdy tylko zostaną ustalone przez organizatorów. Zapraszam :)