Jako twórca nie wypowiem się na temat jakości LARPów- o to poproszę innych, za to mam kilka słów do powiedzenia na temat mojego odbioru Porytkonu jako twórca LARPów (właściwie... to 19 godzin programu LARPowego i 1h prelekcji ^^)
Po pierwsze chciałbym BARDZO pochwalić Wróża za zaangażowanie, kontaktowość o każdej porze dnia i nocy (nawet, gdy Orgroom był niedostępny ze względów... ponoć procentowych), otwartość na szalone żądania, cierpliwość do twórców, którzy prosili czasami o znacznie więcej niż tylko jeden rekwizyt (Ja akurat miałem swój laptop... ale nie wszyscy mieli to szczęście), a także za ogromną ilość rekwizytów, które udostępniał. Na LARPie Drejfusa miałem okazję przekonać się, że były wśród nich stroje, a z autopsji dodam jeszcze 3 dymownicę, maszynkę do śniegu, maszynkę do baniek mydlanych, kilka litrów drogich płynów do powyższych, głośniki i tak dalej!!!
Po drugie chciałbym wyrazić moje podziękowania za zaufanie mi jako MG i udostępnienie aż dwóch sal na 8 godzin na LARPa na 7 graczy. Wprawdzie w ostatniej chwili obawiałem się, że nie uda się skorzystać z obu sal, ale jakimś szczęśliwym losem zarówno LARP 1 jak i LARP 2 były do mojej dyspozycji. Dzięki temu mogłem zrobić LARPa, który uważam za mój dotychczas najlepszy, a który nie mógłby się odbyć bez waszej pomocy!
Chciałbym też podziękować za dostęp do projektorów, dzięki czemu prelekcja o New Age i LARP Star Wars mogły wyjść jeszcze lepiej.
A, właśnie, bo bym zapomniał!: Alth, dzięki za wstawienie plakatu na LARPa Pokemonowego w pełnym kolorze do informatora i wstawienie także plakatu do LARPbase'a!!! ^^ Rzeczywiście, graczy na LARPie Pokemonowym nie zabrakło, tylko szkoda, że dużo ludzi już na samym starcie poszło... ale o tym za chwilę.
Tyle co do podziękowań.
A na koniec tej części, drobna uwaga:
Zasugerowałbym, by ewentualne bloki zabaw takie jak postapo room zostały umieszczone w miejscu innym, niż bezpośrednio przed salami LARPowymi. Zdarzało się, że sala Postapo zagłuszała nie tylko muzykę, ale i graczy na LARPach i choć zamknięcie drzwi do sali z grubsza załatwiało problem, to często ludzie po prostu tego nie czynili. Na szczęście prowadzący salę był na tyle wyrozumiały, że rzeczywiście dbał o to, by drzwi w ogóle dało się zamknąć, jednak inne ulokowanie załatwiłoby sprawę znacznie łatwiej.
Co do moich LARPów:
LARP New Age (wraz z prelekcją) wyszedł całkiem dobrze, szczególnie, że wśród graczy było sporo całkowitych nowicjuszy. Dzięki graczom za obecność i zapraszam na stronę New Age:
http://www.newagerpg.tkLARP Pokemon niestety wyszedł znacznie gorzej. Ze 100 postaci udało się rozdać ok 50, co generalnie dalece przekraczało niezbędne minimum, niestety sporo ludzi przyszło tylko chwilę pooglądać, by potem sobie iść na inne punkty programu. Niestety wśród tych graczy byli także postacie kluczowe, bez których główna oś fabuły nie była w stanie się rozwinąć, a LARP skupił się na pojedynkach. Gracze, którzy dotrwali do samego końca oceniają LARPa całkiem dobrze i proszą o kolejną odsłonę 'Pokemonów', ja niestety wciąż poszukuję rozwiązania problemu migrujących graczy- może ograniczenie ich ilości zadziała? W każdym razie dzięki wszystkim, którzy spróbowali i do zobaczenia na kolejnym konwencie.
Ostatni LARP przeze mnie organizowany to Star Wars. Właściwie, to bałem się tego LARPa- fabułę ma dosyć skomplikowaną, wymaga ciągłą zmianę wyglądu jednej z dwóch sal, użycia różnych efektów specjalnych itp, a przy tym gra tylko 7 graczy (więc można porównać do cudu, że w ogóle dostałem dwie sale na tak długo). Ostatecznie jednak przerósł wszystkie moje oczekiwania, a gra graczy mnie dosłownie zwaliła z nóg. Ostatni raz byłem tak zadowolony z LARPa, gdy po raz 3. wystawiałem New Dynasty na Pyrkonie zeszłorocznym i cóż... Mam nadzieję, że uda mi się zrobić tego LARPa co najmniej jeszcze kilka razy na innych konwentach, żeby pokazać ludziom inny sposób robienia LARPów...
Yhm... przepraszam, że tak mało skromnie, ale po prostu się cieszę ^^ hyhy
PS. Darth Horus: Dzięki za Lightsaberty, zdecydowanie dobrze wpłynęły na klimat gry, tak jak i ty.
No ok, to tyle mojego nudnego wywodu.
Dziękuję za konwent orgom a za grę graczom.
Do zobaczenia na jakimś innym konwencie.
PS. SPAM:
www.rpg.cieszyn.pl /
www.newagerpg.tk PSPS. BARDZO proszę twórcę LARPa "Katedra" o wstawienie scenariusza na
www.larpbase.tk . Ponoć genialny LARP